Linkovi

Božić daleko od kuće (26/12/04) - 2004-12-26


"Washington Post" piše o američkim vojnicima koji su Božić dočekali daleko od svojih obitelji i domova. No, nekima se dogodilo da su oba supružnika u Iraku, te da su uspjela prilagoditi slobodne dane da provedu Božić zajedno. Tako washingtonski list navodi primjer Jennifer i Jeremiaha Praya koji su uz logorsku vatru, u blizini Tikrita, dočekali svoj prvi zajednički Božić u tri godine braka. Naime, otkako su se vjenčali, 2001, vojni rasporedi su im toliko neusklađeni da su uspjeli zajedno provesti samo četiri mjeseca.

No, oni su barem slavili. Mnogi njihovi suborci, piše "Post", Božić su proveli kao i svaki drugi dan: u opasnim ophodnjama, ili čuvajući objekte, ili, poput Briana Heffingera, sjedeći na vrhu minareta u Samarri, sa snajperom u pripremi u slučaju napadu pobunjenika. Rutina je, međutim, bila prekinuta gozbom od jastoga i pečenog purana i paketima s poklonima od kuće.

Drugačije su nevolje mučile božićne putnike u Sjedinjenim državama, piše "USA Today". Više dana teških vremenskih uvjeta, pokvareni kompjuteri i bolesni uposlenici zrakoplovnih kompanija izazvali su višesatne zastoje za putnike u zračnom prometu koji su se zatekli u Cincinnatiju ili u Philadelphiji. Za njih je Božić uglavnom bio obilježen – u najboljem slučaju – nastojanjima osoblja da im olakšaju čekanje. A čekanje bi moglo biti vrlo dugo: nekim je putnicima kompanije Comair rečeno da im najraniji let ide tek u ponedjeljak navečer. Ostali se nadaju nečemu tokom današnjeg dana.

I, za kraj ovog pogleda u tisak, još jedna manja vijest iz "Washington Posta". Jedan je otac – razljućen ponašanjem svoje trojice sinova . njihove božićne poklone oglasio na prodaju na eBayu, internetskoj dražbovaonici. Jučerašnji dan trojici dječaka, starih 9, 11 i 15 godina, nije bio veseo: s bora su skinute kuglice, pokloni su oglašeni na prodaju, a mama se rasplakala. Kao što je otac objasnio na eBayu, 'prije tjedan dana im je rečeno da im je to zadnja opomena za loše ponašanje i prostački rječnik. Nisu se popravili i – pokloni odlaze.'

XS
SM
MD
LG