Linkovi

Smrtonosni napad u Mosulu (26/11/04) - 2004-12-26


U terorističkom napadu na snage koalicije predvođene Sjedinjenim Državama u Mosulu ubijeno je najmanje 22, a ranjeni su deseci ljudi. 21. prosinca došlo je do eksplozije u šatoru u kojem su vojnici jeli ručak u vojnoj bazi u blizini Mosula. Odgovornost za ovaj napad preuzela je ekstremistička sunitska organizacija Vojska Ansara al-Sunne.

Strani teroristi i preostali elementi diktatorskog režima Saddama Husseina intenziviraju napade na iračke građane i koalicijske snage u nastojanju da ometu dolazeće iračke nacionalne izbore 30. siječnja. Predsjednik George Bush izjavio je da je dugotrajno nasilje u Iraku "postalo efikasno sredstvo propagande." No, koalicija je, rekao je, odlučna provesti izbore.

"Da bismo pomogli iračkoj vladi u održavanju sigurnosti, povećat ćemo broj američkih vojnika na terenu. Koalicijske snage nastavit će tragati za teroristima i pobunjenicima. Nastavit ćemo obučavati iračke snage kako bi irački narod mogao u jednom trenutku preuzeti odgovornost za vlastitu sigurnost," kazao je.

Pred Irakom je kritični trenutak u njegovoj povijesti. Dok se irački narod bliži samoupravi, teroristi postaju sve aktivniji i sve brutalniji. "To je teška borba s mnogo prepreka," rekao je irački premijer Iyad Allawi, dodajući: "No, u njoj ipak bilježimo uspjehe." Uspjeh slobode u Iraku, kazao je predsjednik Bush, predstavlja ključni korak u ratu protiv međunarodnog terorizma.

Napadi poput brutalnih ubojstava u Mosulu neće zaustaviti Sjedinjene Države i njihove saveznike u njihovom radu na slobodi i sigurnosti naroda Iraka. Demokratski proces u Iraku će se nastaviti, a teroristički ubojice bit će poraženi.

XS
SM
MD
LG