Linkovi

Seks nakon četrdesete (27/12/04) - 2004-12-26


Globalno istraživanje o spolnom ponašanju ljudi nakon četrdesete godine života pokazuje da većina osoba te dobi i dalje ima spolne odnose, no da s godinama ima i sve više problema.

80 posto muškaraca u dobi između 40 i 80 godina tvrdi da su tijekom protekle godine imali spolne odnose, dok za žene u istoj dobnoj skupini taj postotak iznosi 65 posto. 38 posto ispitanica i 44 posto ispitanika tvrdi da spolne odnose imaju više nego jednom tjedno. Spolna aktivnost je pogotovo učestala kod žena i muškaraca u četrdesetim godinama, dok se kasnije smanjuje.

Dr. Edward Laumann sa Sveučilišta Chicaga, koji je vodio istraživanje, kaže da su njegovi kolege utvrdili da četvrtina muškaraca nailazi na određene probleme u postelji, od kojih su najčešći preuranjena ejakulacija i problemi s erekcijom. Spolni problemi su, prema istraživanju, najčešći kod stanovnika azijskih zemalja.

Što se žena tiče, gotovo 40 posto ih spominje spolne probleme, od kojih su najučestaliji gubitak interesa i izostanak orgazma. U jednom intervjuu, dr. Laumann je pojasnio da je za žene povremeni gubitak interesa za spolne odnose bio koristan s evolucijske točke gledišta. Naime, kako je rekao, u ranoj povijesti čovječanstva, trudnoća je oduzimala mnogo ograničenih resursa i izlagala žene opasnosti. Iako su se vremena promijenila, naša se biologija nije tako brzo izmijenila. Stoga, po dr. Laumannu, žene i danas lako gube interes za seks kada su izložene modernim izvorima stresa kao što su financijski problemi i premorenost.

Istraživanje je obuhvatilo 27.500 muškaraca i žena u dobi od 40 do 80 godina, a rezultati su objavljeni u časopisu "Urology".

XS
SM
MD
LG