Linkovi

Božić u znaku tube (26/12/04) - 2004-12-25


Na stotinama trgova i u trgovačkim centrima diljem Amerike ovih se dana uživa u božićnim napjevima. Njih obično prati mali ansambl limene glazbe koji se najčešće sastoji od trube, trombona, fagota, engleskog roga, obilja zvona, odnosno praporaca, te - tube. Upravo je ovaj posljednji duhački instrument – golem, trom i izrazito duboka tona – tema našeg sljedećeg priloga. Iz New Yorka su nam se javili Adam Phillips i Susan Long.

"Nalazimo se ispred Rockefellerova centra, u podnožju njegova glasovitog božićnog bora… S nama je čak 450 svirača tube, koji izvode božićne napjeve, u želji da pokažu javnosti koliko je zapravo simpatičan njihov instrument…” – ovo su riječi Michaela Salzmana, koji je organizirao program Tuba Christmas – “Božić u znaku tube”.

Harvey Phillips je 1974. pokrenuo ove tradicionalne koncerte. "Prvi je održan kako bi odali počast mom učitelju, Williamu bellu. Upravi Rockefellerova centra koncert se toliko svidio da su nas pozvali i sljedeće godine, i tako se to nastavilo. Osim New Yorka ove ćemo godine nastupiti u više od 200 gradova, po cijelom svijetu" - rekao je Harvey Phillips.

Tuba je najpoznatija po svom dubokom i tromom “umpapa-umpapa zvuku”. Harvey Phillips kaže da su on i njegovi kolege često “patili” zbog toga što je tuba uvijek pratnja drugima, uvijek u drugom ili trećem planu.

Neki od glazbenika stigli su iz daleka – recimo iz Njemačke. Mike Aloisi, koji je na koncert u Leesburgu, u Virginiji, stigao iz Marylanda kaže: "Ovo radim već drugu godinu. Jučer smo bili u Greenvilleu u Sjevernoj Karolini, u petak smo u Richmondu u Virginiji. Volim svirati božićnu glazbu. Iako je moj instrument trombon, za ovu priliku sviram tubu, jer još uvijek ne postoji ‘Božić u znaku trombona’."

Vedrina i ljubav prema tubi, nezgrapnom ali simpatičnom instrumentu duboka tona, upravo isijava iz svakog od naših (SNEAK MUSIC) sugovornika – i to bez obzira da li koncertiraju u Leesburgu, gradiću u Virginiji, ili pak pred Centrom Rockefeller u New Yorku.

XS
SM
MD
LG