Linkovi

Božić u Bagdadu (25/12/04) - 2004-12-25


Nakon godinu dana bombaških napada na crkve, otmica i prijetnji smrću, mnogi kršćani u pretežito muslimanskom Iraku odustali su od obilježavanja Božića ove godine. Na jednoj ponoćki u Bagdadu, u crkvi se zateklo tek nekoliko vjernika.

Katolički svećenik Peter Haddad razočarano je odmahivao glavom, dok je gledao prazne klupe u Crkvi svete djevice Marije u Bagdadu. Na Badnjak u crkvi, koja prima preko 700 vjernika, bilo ih je jedva sedamdeset.

"Prije nekoliko godina u ovoj crkvi nije bilo mjesta u klupama. Sve su crkve bile pune," kaže nam.

TEXT: U crkvama u Iraku sve je manje vjernika, s obzirom da su irački kršćani sve češće mete napada. U kolovozu su izvedeni koordinirani napadi na četiri crkve u Bagdadu i jednu u Mosulu. Irački kršćani kažu da ih muslimanski ekstremisti napadaju u uvjerenju da je američki rat protiv režima Saddama Husseina zapravo bio napad kršćanskog Zapada na islam. Bogati kršćani također su česte mete zločinačkih bandi, koji ih otimaju za velike otkupnine. Vjeruje se da je oko 800 tisuća iračkih kršćana njih oko 50 tisuća pobjeglo u Jordan i Siriju, kako bi izbjeglo napade. Oni koji su ostali u Iraku, ne žele privlačiti pažnju na sebe. Neke crkve čak su otkazale božićne mise, što je bilo nečuveno čak i za Saddamove vladavine.

U Crkvi svete djevice Marije, manja skupina vjernika pjevala je božićne pjesme, no sama crkva nije bila ukrašena za blagdane. Mnogi vjernici nosili su tamnu odjeću, a neke su žene zaklanjale lica šalovima. Izvana, ulaz u crkvu čuvalo je 20 dobro naoružanih pripadnika Iračke nacionalne garde, koji su prilaze crkvi blokirali betonskim preprekama i oklopnim vozilima. Iako su vjernici odlučno govorili da su došli dostojno proslaviti Božić, neki su također najavljivali da bi, ukoliko se situacija ne popravi, mogli i sami zaputiti u inozemstvo.

XS
SM
MD
LG