Linkovi

Nove borbe u Falluji (23/12/04) - 2004-12-23


Američke snage sukobile su se s iračkim pobunjenicima u bivšem pobunjeničkom uporištu Falluji, dok su stanovnici čekali da se vrate u svoj grad po prvi puta od velike američke ofenzive u studenome.

Američki borbeni zrakoplovi i tenkovi otvorili su vatru na pojedine dijelove tog grada, što je otežalo povratak oko 200 obitelji. Iračka prijelazna vlada očekivala je da će se danas u Falluju vratiti oko dvije tisuće obitelji, unatoč tome što je infrastruktura toga grada gotovo potpuno uništena. Pred prošlomjesečnom američkom ofenzivom pobjeglo je oko 200 tisuća stanovnika Falluje, koji otada žive u šatorskim naseljima podignutim u obližnjim gradovima i selima.

U borbama u pokrajini al-Anbar, u kojoj se nalazi i Falluja, danas su ubijena tri marinca. Vojska nije objavila gdje su ubijeni, no njihova smrt objavljena je u trenutku dok su se u Falluji vodile borbe.

U međuvremenu, američki vojni istražitelji u Iraku pokušavaju utvrditi kako je bombaš-samoubojica uspio ući u američku vojnu bazu u blizini Mosula i detonirati eksplozivnu napravu koja je odnijela 22 života

XS
SM
MD
LG