Linkovi

Irak i Ujedinjeni narodi (24/12/04) - 2004-12-23


30. siječnja, Iračani će birati 275 zastupnika u nacionalnom zakonodavnom tijelu, koje će izabrati novu vladu i sastaviti nacrt ustava. Na kocki je mnogo toga. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan kazao je: "Dolazeći izbori u siječnju predstavljaju korak prema demokratskom i mirnom Iraku."

"To je korak koji će nam pomoći da porazimo ambicije onih koji se žele vratiti u brutalnost i represiju prošlosti," kazao je.

McClellan je dodao da Sjedinjene Države zajedno sa svojim saveznicima i prijateljima čine sve što mogu da bi "podržale irački narod".

"Međunarodna zajednica također pomaže na različite načine. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan …kazao je da svjetska organizacija uspješno provodi svoj plan za pomoć na dolazećim iračkim izborima," izjavio je glasnogovornik Bijele kuće.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da svjetska organizacija podržava iračko izborno povjerenstvo u naporima da obuči šest tisuća Iračana za provođenje izbora.

"Osim podrške koju pružamo Iračkom neovisnom izbornom povjerenstvu, također gledamo i dalje u budućnost kako bismo osigurali uspjeh izbora u siječnju. Vodimo računa o sljedećoj godini. Ukoliko vlada Iraka želi da joj Ujedinjeni narodi pomognu oko održavanja referenduma o ustavu i, naravno, sljedećih nacionalnih izbora, pred nama je mnogo posla. Odlučni smo svojim radom pomoći iračkom narodu da uspije u ovom pothvatu," kazao je Annan.

Irački narod želi slobodu i želi sam izabrati svoje čelnike. Iračani žele glasati i to će i učiniti 30. siječnja.

XS
SM
MD
LG