Linkovi

Skrušeni Rumsfeld (23/12/04) - 2004-12-23


Izvještavajući s konferencije za novinare ministra obrane Donalda Rumsfelda novinar “Washington Posta” posebnu je pozornost obratio na izjavu prvog čovjeka Pentagona u kojoj je želio dati do znanja kako duboko proživljava vijesti o pogibiji američkih vojnika. Rumsfeld je rekao da “ostaje budan po noći zbog bojazni za one koji riskiraju živote”. Podsjetimo, Rumsfeld se posljednjih tjedana našao na udaru kritika među kojima se spominjala i njegova neosjetljivost. Prije svega nekoliko dana objavljeno je da Rumsfeld nije osobno potpisivao pisma sućuti obiteljima poginulih vojnika nego je tu radio poseban stroj.

Nakon pada njegove popularnosti i poziva zakonodavaca iz obje stranke za njegovom smjenom Rumsfeldov istup na posljednjoj konferenciji za novinare za neke je djelovao skrušeno, gotovo kao čin pokajanja. Ona iskra, osjećaj samopouzdanja, nije bio tamo, već, kako je ocijenio jedan bivši umirovljeni general, kapanje poniznosti, piše u “Washington Postu”.

Američki studenti, javlja “New York Times”, dobili su posebnu čestitku američke vlade za Božić i novu godinu: odluku prema kojoj će morati više participirati u troškovima svog školovanja. Promjene koje će stupiti na snagu na jesen uštedjet će vladi 300 milijuna dolara u školskoj godini 2005-2006, a odnose se na program Pell Grants, u kojem sudjeluje pet milijuna i 300 tisuća studenata i koji je primarni izvor školarina djece čiji roditelji imaju niska primanja.

Američki mediji javljaju i da će sigurnosni djelatnici koji pregledavaju putnike u zračnim lukama sljedećeg tjedna dobiti novi naputak kako da pretražuju žene. Naime, ministarstvo prometa odlučilo je uvesti promjene nakon što je zaprimilo formalne tužbe više od 400 putnika, uglavnom žena, koji su se tužili na način tjelesnog pretraživanja, a koji su opisali kao nastrljiv, ponižavajuć pa čak i kao neku vrstu zlostavljanja. Do sada su djelatnici pregledavali žene stavljanjem ruku između i ispod grudi tragajući za eksplozivom ispod odjeće. Ubuduće, neće biti dodirivanja između grudi već tapkanja, a klasično dodirivanje rukom uslijed će jedino ako detektor metala reagira na to područje.

XS
SM
MD
LG