Linkovi

Vrijednost dolara i cijena nafte i dalje u padu (24/12/04) - 2004-12-23


Euro je dostigao još jedan rekord u odnosu na američki dolar. Zajednička europska valuta sada vrijedi dolar i 35 centa, nakon što je američko Ministarstvo trgovine objavilo da je potrošnja u studenom porasla za samo 0,2 posto. Nakon uvođenja 1999, euro je pao na vrijednost od 82 centa u listopadu 2000, ali mu je vrijednost od onda porasla za oko 63 posto.

Američka vlada tvrdi da vodi politiku snažnog dolara, ali da pušta da tržište određuje njegovu vrijednost. Većina analitičara smatra da su Sjedinjene Države zadovoljne padom dolara, jer on pojeftinjuje američki izvoz. Upravo suprotno, europski krhki ekonomski oporavak temelji se na izvozu, te jak euro ili čini europsku robu skupljom ili srezuje profite proizvođača ukoliko oni pokušaju održati cijene konstantnima. Predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet nazvao je rapidni rast vrijednosti eura 'neželjenim' i 'brutalnim'. Međutim, banka još nije intervenirala na monetarnom tržištu kako bi zadržala klizanje dolara.

Cijene nafte na svjetskom tržištu i dalje su u padu, nakon što je nagli porast američkih naftnih rezervi ublažio strahovanja o mogućem pomanjkanju nafte u zimskoj sezoni velike potražnje. Cijena barela sirove američke nafte pala je za 24 centa i sada iznosi točno 44 dolara, nakon što je jučer pala za dolar i 52 centa, odnosno za tri posto. Iako su cijene još uvijek 35 posto više u odnosu na početak godine, ipak su znatno pale od 25. listopada, kada je barel nafte koštao rekordnih 55 dolara i 67 centi.

XS
SM
MD
LG