Linkovi

Annan: 2004. je bila loša godina za svjetsku organizaciju (22/12/04) - 2004-12-22


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan opisao je 2004. kao vrlo lošu godinu za svjetsku organizaciju, no izjavio je da ne planira podnijeti ostavku, te da u sljedećoj godini namjerava raditi na dramatičnim promjenama. Annan je priznao da je skandal oko korupcije u iračkom programu "nafta za hranu" poljuljao njegovu organizaciju.

Kofi Annan započeo je svoju tradicionalnu tiskovnu konferenciju na kraju godine iskrenim priznanjem da je proteklih dvanaest mjeseci bilo bolno za njegovu organizaciju, ali i za njega osobno.

"Nema sumnje da je ovo bila pogotovo teška godina. Zapravo, osjećam olakšanje što se taj "annus horribilis" bliži kraju. Ujedinjeni narodi bili su izloženi brojnim kritikama, posebno u vezi s navodima o korupciji u programu "nafta za hranu". To su ozbiljne optužbe, koje uzimamo vrlo ozbiljno i zato činimo sve što možemo da se ta stvar temeljito istraži. Znam da neki uporno napadaju Ujedinjene narode i mene samoga. No, čulo se i konstruktivnih kritika koje prihvaćamo," rekao je.

Annan je izrazio zadovoljstvo zbog najave da će ekipa koja istražuje navode o korupciji, predvođena bivšim guvernerom američke Središnje banke Paulom Volckerom, objaviti privremeni izvještaj o svojim zaključcima u siječnju. U izvještaju će se naći i podaci o internim revizijama koje su tražili američki kongresni istražitelji. Glavni tajnik svjetske organizacije ponovno je najavio da namjerava završiti svoj mandat, unatoč pozivima nekih američkih republikanskih zakonodavaca i konzervativnih medija da odstupi s dužnosti. Kako je rekao, unatoč razdobljima napetih odnosa s administracijom predsjednika Busha, njegova Bijela kuća i svjetska organizacija uspješno surađuju na nizu pitanja.

"Sjedinjene Države trebaju Ujedinjene narode, a Ujedinjeni narodi trebaju Sjedinjene Države. Moramo pronaći načina da radimo zajedno. Sadašnje kritike i napadi nisu pomogli u tom odnosu, bez obzira odakle dolaze. Moramo pronaći načina da te oštre rasprave ostavimo iza sebe. U sljedeće dvije godine čekaju nas važni zadaci i mislim da bi se svi trebali na to koncentrirati. Nadam se da će Volckerov izvještaj pomoći da se "zrak očisti"," kazao je.

Glavni tajnik UN-a opisao je nedavni posjet Washingtonu kao uspješan, te je rekao da u svojim razgovorima s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom i njegovom budućom nasljednicom na tom položaju Condoleezom Rice nije bilo govora o njegovoj mogućoj ostavci. Annanov drugi petogodišnji mandat istječe krajem 2006.

XS
SM
MD
LG