Linkovi

Hrvatska danas potpisuje Protokol 7 (21/12/04) - 2004-12-21


Hrvatska danas u Bruxellesu potpisuje Protokol 7 o tehničkoj prilagodbi režima trgovine poljoprivrednim proizvodima. Nakon dobivanja datuma pregovora o članstvu, Protokol 7 prvi je ugovor kojeg Hrvatska potpisuje s EU. Protokol 7 o režimu trgovine između Hrvatske i EU potpisat će ministar poljoprivrede Petar Čobanković, povjerenik EK za proširenje Olie Rehn i ministar poljoprivede Nizozemske koja trenutno predsjeda EU, Cees Veerman. Protokol, koji se primjenjuje od svibnja ove godine na snagu stupa 1. veljače 2005 zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruzivanju Hrvatske Uniji.

"Protokol 7 izuzetno je bitan ne samo zato sto je to prvi sluzbeni ugovor kojeg potpisujemo s EU," rekao je za Glas Amerike glasnogovornik ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić. "Protokol 7," dodao je, "potvrdio je iznimno povoljne uvjete za hrvatski izvoz na tržište proširene EU kao i za uvoz europskih proizvoda u Hrvatsku".

Ugovorom dogovorenim u četiri pregovaračka kruga hrvatski izvoznici na tržište 25 članica EU mogu izvoziti poljoprivredne i prehrambene proizvode bez carina i količinskih ograničenja s iznimkom proizvoda od mlade govedine, vina, riba i ribljih prerađevina. Za te su proizvode Protokolom utvrđene carinske kvote. Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Hrvatska je u EU izvozila bez ograničenja, a uvoz u Hrvatsku bio je u kvotama. S deset novih članica EU Hrvatska je do njihova ulaska u Uniju imala bilateralne ugovore, a Protokolom se uzvoz iz tih država uskladio s kvotama koje su vrijedile za europsku petnaestorku.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede kazao je da Protokol važan jer njim prestaje subvencionirani izvoz u Hrvatsku. "Protokolom je," rekao je Pavić, "Ťuvoz iz novih članica Unije s kojima je Hrvatska imala bilateralne ugovore smanjen je za tri do četiri puta."

Protkolom je predviđeno da će se europski proizvodi za koje su dogovorene dodatne kvote u Hrvatsku uvoziti uz određenu preferencijalnu carinu. Hrvatski seljaci protivili su se potpisivanju Protokola, strahujući da će dovesti do povećanja uvoza poljoprivrednih proizvoda. U Ministarstvu poljoprivrede smatraju da je njihov strah neopravdan. "Ovaj je ugovor," kazao je Mladen Pavić, "korak prema većoj konkurentnosti hrvatskih proizvoda".

XS
SM
MD
LG