Linkovi

Akupunktura pomaže protiv osteoporoze (21/12/04) - 2004-12-21


Akupunktura može ublažiti bol i poboljšati pokretljivost koljena kod osteoartritisa – pokazalo je najnovije istraživanje američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

Američki su znanstvenici zaključili da je akupunktura efikasni dodatak standardnoj terapiji za osteoartritis koljena. Kod pacijenata, čiji je osteoartritis tretiran akupunkturom, bol je pala za 40 posto, a funkcija koljena poboljšana je također za 40 posto. Detalji istraživanja, koje je obuhvatilo 570 pacijenata, objavljeni su u časopisu "Annals of Internal Medicine".

Svi pacijenti su tijekom istraživanja nastavili s drugim konvencionalnim tretmanima, no također su u razdoblju od 26 tjedana, 23 puta išli na tradicionalnu kinesku akupunkturu. Druga skupina pacijenata išla je na lažnu akupunkturu. Kontrolna skupina je tijekom 12 tjedana imala šest dvosatnih obrazovnih sesija. Nakon 26 tjedana, kod skupine koja je išla na pravu akupunkturu, pokretljivost koljena bila je znatno bolja nego kod pacijenata koji su išli na lažnu akupunkturu.

Akupunktura je razvijena u Kini prije više od dvije tisuće godina, a osniva se na ideji da energija teče kanalima nazvanim meridijani. Korištenjem igala, kažu stručnjaci za akupunkturu, ti se kanali blokiraju ili stimuliraju. Neki stručnjaci kažu da akupunktura može utjecati na elektromagnetska polja u tijelu.

XS
SM
MD
LG