Linkovi

Stranačke frakcije europskog parlamenta o Gotovini i kandidaturi RH (22/12/04) - 2004-12-21


Suradnja Zagreba i Haaga omogućit će da pregovori EU i RH počnu određenog datuma 17. ožujka, čulo se u utorak u Bruxellesu.

Tema Hrvatske danas je dijelom dotaknuta na razmjeni mišljenja predsjedavajućeg Europskim vijećem, premijera Nizozemske Jana Petera Balkenendea i čelnika stranačkih skupina Europskog parlamenta, kada se govorilo o rezultatima prošlotjednog summita.

Rezime ovog malog dijela diskusije glasi: Hrvatska je dobila uvjetovani datum početka pregovora. Potvrda suradnje s haaškim Tribunalom za ratne zločine otvara pregovore 17. ožujka. "Od Hrvatske se ne može tražiti nemoguće, no suradnja je važna - istakao je nizozemski premijer.

Uzgred, svi govore o datumu koji je uvjetovan suradnjom s Haagom. Stranački su vođe iznijeli neke napomene. Lider narodnjaka Hans Gert Poettering ističe, recimo, kako vjeruje hrvatskom premijeru i Vladi kada kažu da su učinili sve u potrazi za hrvatskim bjeguncem. On očekuje da će se napori nastaviti i upozorava na Gotovinino dvojno državljanstvo te primjećuje da bi zemlje–članice Unije trebale obavještajne podatke vezane uz spomenuti slučaj trebale dijeliti s hrvatskim vlastima.

Hrvatska će lako ući u EU ali prije toga ipak treba izručiti generala Haagu - stav je liberala i njihovog lidera Grahama Watsona. Hrvatskoj smo odredili datum početka pregovora uz uvjet Haaga, rezimirao je stavove europske Komisije njezin predsjednik Jose Manuel Barroso.

Da bi razuvjerili dio političara u Hrvatskoj koji smatraju da je početak pregovora gotova stvar i da je procjena stupnja suradnje s Haagom pitanje naklonosti pobrinuli su se Luxembouržani. Predstavljajući plan luxembourškog Predsjedništva - koji zapadni Balkan, uključujući i početak hrvatskih pregovora, stavlja među prioritete - ministar vanjskih poslova Velikog Vojvodstva Jean Asselborn rekao je sljedeće: stopostotna je suradnja s Hagom obaveza; prema informacijama ministra vanjskih poslova Hrvatske poslan je apel Gotovini da se preda.

"Nisam siguran da će to dati rezultata" - uz smijeh je kazao ministar Asselborn, dodavši da će predsjedavajuća država već u siječnju kontaktirati Carlu del Ponte i razmotriti suradnju Zagreba. Odluku da li pregovori počinju određenog datuma, odnosno je li suradnja dostatna, donosi Ministarsko vijeće, što znači sve države– članice. "Luxembourg bi volio da Hrvatska počne pregovore ali, kao što to zna i hrvatska Vlada, početak treba zavrijediti" - zaključio je ministar Jean Asselborn.

XS
SM
MD
LG