Linkovi

16. srpnja izlazi 'šesti' Harry Potter (22/12/04) - 2004-12-21


Šesti nastavak serijala o Harryju Potteru, roman “Harry Potter and the Half Blood Prince”, izlazi iz tiska 16. srpnja.

BBC piše o financijskom uspjehu spisateljice JK Rowling, koju je poslovni magazin Forbes proglasio prvim piscem u povijesti čiji se imetak procjenjuje na milijardu dolara.

Kada je 1997. objavljena knjiga “Harry Potter i kamen mudraca” malo je tko očekivao da će tinejdžer-čarobnjak postati globalni fenomen. No, u roku od nekoliko sljedećih godina, pustolovine učenika škole čarobnjaštva Hogwarts privukle su mnoge – pet dosadašnjih nastavaka prodalo se u oko 265 milijuna primjeraka, prevedenih na 62 jezika, od jezika gujarat do klasičnog grčkog.

U prvih 24 sata od dolaska u knjižare, u ljeto 2003., prodano je pet milijuna primjeraka petog nastavka serijala, romana “Harry Potter i velered Feniksa”.

Knjige su tek jedan aspekt uspjeha ovog projekta. Tu su i filmovi o Harryju Potteru - koji su zaradili više od dvije i pol milijarde dolara – pa onda video igre, igračke, slatkiši i odjeća…

Nakladnička kuća Bloombsbury očekuje od šestog Harryja Pottera još veću zaradu. Jedino upozoravaju na vrlo vjerojatnu “logističku noćnu moru”. “Problem je dopremiti i uskadištiti toliku hrpu knjiga, i na vrijeme je prodati kupcima koji od ponoći već čekaju u redu” – kaže Scott Pack, menadžer knjižarskog lanca Waterstones.

XS
SM
MD
LG