Linkovi

Pred novi saziv Kongresa - 'smjena' na Capitol Hillu (22/12/04) - 2004-12-21


Više od tisuću uposlenika Kongresa Sjedinjenih Država ostalo je ovih dana bez posla jer su njihovi poslodavci, članovi Kongresa, ili izgubili na izborima u studenom, ili otišli u mirovinu. Bivši zakonodavci vjerojatno će lako naći drugi posao, ali za njihovo bivše osoblje potraga za poslom može biti mnogo neugodnije iskustvo.

Uvečer, na dan izbora, 2. studenog, kongresmen Phil Crane iz Ilinoisa i njegovih 20 uposlenika okupili su se u jednom restoranu u predgrađu Chicaga kako bi na televiziji pratili prebrojavanje glasova i objavljivanje rezultata po izbornim okruzima. Nakon što je u Zastupničkom domu Kongresa proveo 35 godina, gospodin Crane je - jednako kao i osoblje u njegovu uredu u Washingtonu - bio siguran da će ponovno biti izabran na još dvije godine. No, nije bio.

Njegova glasnogovornica Tami Stough prisjeća se te noći s tužnim odmahivanjem glave. "Kako je odmicalo prebrojavanje, bili smo sve zaprepašteniji. Sjedili smo zgranuti, u nevjerici. Kako je iz jednog za drugim izbornim sjedištem dolazio rezultat glasanja, postajalo je sve jasnije da nećemo biti pobjednici."

I ona i svi njezini kolege te su noći plakali. Većini uposlenika u Kongresu, koji rade u uredima kongresmena i senatora, jasno je da njihov posao ne donosi dugoročnu sigurnost. Izbori za svako mjesto u Zastupničkom domu održavaju se svake druge godine, a za senatore svakih šest godina. Stoga, pravni i ekonomski savjetnici, glasnogovornici, recepcionisti i drugo osoblje moraju biti - u smislu vlastite karijere - vrlo fleksibilni.

Tami Stough kaže da se osjeća kao da gubi više od posla. Nedostajat će joj svakodnevni rad na Capitol Hillu, u impozantnoj zgradi Kongresa, ispod čije se ogromne kupole svakodnevno odvijaju sastanci zakonodavaca, raspravlja se o zakonima, o političkim odlukama.

Kako kaže, tako se ostavlja trag u povijesti zemlje: "Kada kročite hodnicima Capitola, kada pogledate gore u kupolu ili niz Dvoranu kipova, shvatite da ste u središtu vlasti najmoćnije zemlje u svijetu, da ste na mjestu gdje se zaista stvara povijest. Ovo nije uredska zgrada, nije ni sjedište korporacije; to je mjesto žive, stvarne povijesti. Svatko tko ovjde radi ima osjećaj da je u srcu zbivanja. Nije lako otići od svega toga."

Ustvari, mnogi uposlenici koji su ostali bez posla zbog toga što je 'njihov' kongresmen ili senator izgubio na izborima, traže posao u uredima drugih kongresmena, jer žele i dalje ostati "dijelom povijesti". Tami Stough, međutim, razmišlja o drugim opcijama, jer, kako kaže, posao na Capitol Hillu emocionalno je preburan.

XS
SM
MD
LG