Linkovi

Sankcije protiv Republike Srpske (21/12/04) - 2004-12-21


Korumpirani elementi u Republici Srpskoj blokiraju napredovanje Bosne i Hercegovine na putu da s pravom postane punopravna članica euro-atlantske zajednice. U devet godina od potpisivanja daytonskog mirovnog sporazuma, dužnosnici bosanskih Srba nisu uhitili niti jednog optuženika za ratne zločine. Zbog toga su Sjedinjene Države i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown objavili uvođenje novih mjera protiv dužnosnika u Republici Srpskoj.

Visoki predstavnik Ashdown nadzire provedbu Daytonskog sporazuma iz 1995. Nedavno je smijenio šestoricu policajaca i još tri dužnosnika u Republici Srpskoj zbog postupaka koji otežavaju rad tribunala za ratne zločine u Den Haagu. U lipnju, Ashdown je otpustio šezdeset policajaca u Republici Srpskoj zato što nisu uhitili Radovana Karadžića i druge bjegunce. Karadžić je optužen za ratne zločine i genocid u vezi s brojnim zločinima koje su počinile snage bosanskih Srba.

Postoje dokazi da Karadžićevog bivšeg vojnog zapovjednika Ratka Mladića skriva vojska Republike Srpske. Protiv Mladića je podignuta optužnica u vezi s njegovom ulogom u masakru gotovo osam tisuća muslimana u Srebrenici. Kako izgleda, Mladić je primao plaću od vojske Republike Srpske sve do 2002. "Sve su to šokantni primjeri da su institucije Republike Srpske zapravo suučesnici bjegunaca, koji izbjegavaju pravdu," rekao je visoki predstavnik Ashdown.

Podržavajući mjere koje je uveo visoki predstavnik, Sjedinjene Države su najavile zamrzavanje imovine Srpske demokratske stranke i dvije srpske kompanije, Zdravo i Komoto, zbog pružanja podrške Karadžiću i drugim bjeguncima. Sjedinjene su Države također uvele ograničenja kretanja za dužnosnike glavnih stranaka u vladi Republike Srpske. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da će Sjedinjene Države učiniti sve što mogu da bi pronašle bjegunce i izolirale one koji ih skrivaju.

"Ključno je da poduzimamo ove mjere u suradnji s drugima. Uvodimo ograničenja na čelništvo stranaka u Republici Srpskoj za koje vjerujemo da surađuje s Mladićem, Karadžićem i drugim optuženicima, te da ih štiti," kazao je Boucher.

Činjenica da Republika Srpska ne surađuje u potpunosti s tribunalom za ratne zločine onemogućava ulazak Bosne i Hercegovine u NATO-vo Partnerstvo za mir. Već je odavno došlo vrijeme da dužnosnici bosanskih Srba ispune svoje obveze.

XS
SM
MD
LG