Linkovi

Palestinci osuđuju nasilje (20/12/04) - 2004-12-20


Sve veći broj Palestinaca, kako se čini, shvaća da nastavljanje terorističkih napada na Izraelce neće donijeti ništa dobro. Jednu od najvažnijih izjava u tom pogledu dao je Mahmoud Abbas, nasljednik Jasera Arafata na čelu Palestinske oslobodilačke organizacije. "Korištenje oružja je štetno," rekao je Abbas, "i treba prestati." Umjesto toga, dodao je, Palestinci bi trebali pružati otpor izraelskoj okupaciji Zapadne obale i pojasa Gaze "društvenim i narodnim sredstvima."

Američki dužnosnici pozdravili su ovu izjavu Mahmouda Abbasa. Glasnogovornik američkog State Departmenta Richard Boucher rekao je: "Palestinska država koju Palestinci žele, a želimo je i mi i drugi u međunarodnoj zajednici, koji u tome pomažu, može se ostvariti mirno, putem pregovora, kontroliranjem nasilja i uspostavljanja vlasti koja može organizirati takvu državu."

Glasnogovornik Boucher je dodao da Sjedinjene Države također razgovaraju s Izraelcima i Palestincima o "pitanju poticanja nasilja, o potrebi smirivanja retorike kada govore jedni o drugima." Kako je rekao, čini se da se "na tom planu postiže određeni napredak".

Za 9. siječnja zakazani su izbori na kojima će Palestinci izabrati nasljednika Jasera Arafata na mjestu predsjednika Palestinske uprave. Zaživljavanje legitimnog palestinskog čelništva, predanog demokraciji, ljudskim pravima, transparentnoj vlasti i zaustavljanju nasilja i terora, od ključne je važnosti. Predsjednik George Bush kaže da "ključ cijele stvari" predstavljaju napori na zaustavljanju sukoba između Izraelca i Palestinaca.

"Palestinski narod zaslužuje miroljubivu vladu koja će istinski predstavljati njegove interese, a izraelski narod zaslužuje istinskog partnera za mir," kazao je.

Cilj je jasan, rekao je predsjednik Bush: "uspostavljanje dvije države, Izraela i Palestine, koje će živjeti jedna uz drugu u miru i sigurnosti. Taj se cilj može postići samo jednim putem, putem demokracije, reforme i vladavine zakona….Ukoliko sve strane ulože odgovarajuće napore, ukoliko sve zemlje kojih se to tiče …iskažu dobru volju, ovaj sukob se može okončati i mir može konačno zaživjeti."

XS
SM
MD
LG