Linkovi

Opasni lijek za AIDS promican u Africi (20/12/04) - 2004-12-20


Najviši američki javnozdravstveni dužnosnici znali su da ključni lijek protiv AIDS-a, koji je predsjednik Bush promicao za uporabu u Africi, izaziva i vrlo teške popratne posljedice, uključujući i smrt. Agencija Associated Press, navodeći vladine dokumente, izvješćuje da su zdravstveni dužnosnici bili upozoreni da je tijekom istraživanja lijeka bilo grešaka, te da je bilo više negativnih reakcija nego što se izvijestilo.

Predsjednik Bush je 2002. godine objavio plan o distribuiranju lijeka nevirapina diljem Afrike.

"Moja administracija planira osigurati 500 milijuna dolara za prevenciju prijenosa virusa HIV-a s majke na dijete," izjavio je predsjednik.

Predsjednik se nadao da će lijek biti dostupan za milijun afričkih žena godišnje, te da će spriječiti prijenos virusa HIV-a tijekom poroda za gotovo pola. No, Associated Press izvješćuje da je Nacionalni institut za zdravlje, vladina medicinska znanstveno-istraživačka agencija, odlučila ne obavijestiti Bijelu kuću o popratnim pojavama uporabe lijeka – potencijalno smrtonosnom oštećenju jetre i teškim osipima.

Citirajući dokumente te agencije, AP kaže da nije bilo objavljeno 14 smrtnih slučajeva i tisuće teških reakcija do kojih je došlo tijekom testiranja lijeka u Ugandi, jer američki dužnosnici nisu željeli da zabrinutost zbog sigurnosti lijeka omete njegovu uporabu kao jeftinog načina za prevenciju prijenosa virusa HIV-a s majke na novorođeno dijete. No, testiranja u Ugandi bila su prekinuta tijekom 15 mjeseci, a tamošnja je vlada bila upozorena na probleme. Iz istih je razloga proizvođač lijeka povukao svoj zahtjev za dozvolu korištenja lijeka u zaštiti novorođenčadi u Sjedinjenim Državama. Kasnije, međutim, voditelj programa istraživanja AIDS-a odbacio je probleme testiranja nevirapina kao prenapuhane i naredio nastavak studije, unatoč protivljenju svog osoblja. Ekspert za lijekove u Nacionalnom institutu za zdravlje Jonathan Fishbein oštro kritizira poteze svoje agencije po pitanju nevirapina, rekavši – putem svog odvjetnika:

"To je jedan od najsramotnijih medicinskih skandala za koje sam ikad čuo. Znamo za smrtne slučajeve zbog otkazivanja jetre. Znamo za strašne rane i vjerojatne smrtne ishode u vezi osipa," kazao je Fishbein.

No, dužnosnici Nacionalnog instituta za zdravlje i dalje izražavaju uvjerenje – i nakon ponovnog razmatranja testiranja u Ugandi, i nakon objavljivanja rezultata drugih studija o nevirapinu – da taj lijek afričke majke mogu potpuno sigurno koristiti u jednoj dozi za spriječavanje prijenosa virusa HIV-a na svoje dijete tijekom poroda. I glasnogovornik predsjednika Busha, Svott McClellan također brani uporabu nevirapina.

"Taj je lijek odobren za uporabu u Sjedinjenim Državama. On pomaže u spašavanju života. Američke javnozdravstvene smjernice i dalje preporučaju kratkoročnu terapiju nevirapinom kao opciju za žene koje počinju liječenje u kasnom stadiju trudnoće," rekao je McClellan.

Glasnogovornik Bijele kuće kaže da je, zbog zabrinutosti oko nevirapina, Nacionalni institut za zdravlje zatražio vanjske stručnjake da ponovno razmotre koliko je sigurno korištenje tog lijeka.

XS
SM
MD
LG