Linkovi

Washington: Zabrinutost, ali i optimizam pred iračke izbore (20/12/04) - 2004-12-20


Smrtonosni samoubilački bombaški napadi i ubojstva izbornih djelatnika u Iraku pojačavaju zabrinutost da sigurnosna situacija neće biti zadovoljavajuća pred dolazeće izbore 30. siječnja. U Washingtonu, i demokrati i republikanci priznaju da su pred Iračanima velike prepreke, ali tvrde da će izbori promijeniti mnogo toga.

U najnovijim napadima u šijitskim svetim gradovima Karbali i Najafu ubijeno je preko šezdeset ljudi. U Bagdadu, naoružani napadači ubili su tri izborna radnika, koje su izvukli iz njihovog automobila. To nasilje ne prolazi neprimijećeno u Washingtonu. Međutim, u gostovanju na televiziji, predsjedatelj senatskog Odbora za oružane snage, republikanac John Warner odbacio je svaku pomisao na odgodu izbora, rekavši: "Uvjeren sam da će se izbori održati po planu."

U istoj emisiji nastupio je i predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku, republikanac Dick Lugar, koji je priznao da u Iraku još uvijek postoje ozbiljni problemi. "Dok se na birališta puca, a građane se ubija, teško je navesti ljude da se uopće registriraju za glasanje," kazao je.

Senator Lugar je također upozorio da bi na izborima mogla pobijediti šijitska većina, predana islamskom fundamentalizmu, a ne pluralizmu američkog stila.

"Rezultati ovih izbora i usvajanja novog ustava mogli bi potresti mnoge Amerikance, koji u Iraku očekuju zaživljavanje demokracije po uzoru na američku. Umjesto toga, mogli bi dočekati iračku demokraciju, u kojoj je uloga vjere vrlo važna, a pitanja ljudskih prava i kontrole vlasti zanimaju tek manji broj ljudi," predvidio je senator Lugar.

Najviše rangirani demokrat u Odboru za vanjsku politiku, senator Joe Biden bio je, ipak, nešto optimističniji.

"Mislim da će biti izabrani i neki neovisni kandidati. Šijitska većina neće moći dominirati nad Kurdima na sjeveru Iraka. A neki suniti će, vjerujem, shvatiti da se moraju angažirati u političkoj budućnosti svoje zemlje. Vlada će vjerojatno naginjati Iranuk, ali mislim da neće uvesti teokraciju," istaknuo je Biden.

Demokratski senator Carl Levin, oštar kritičar odluke o invaziji Iraka, istaknuo je da Wasington sada zapravo više nema alternative, nego da provede izbore.

"Alternativa izborima je kaos i građanski rat. To nije nikome u interesu, čak ni nama koji smo se protivili ratu u Iraku. Većina zemalja na svijetu da ta zemlja bude stabilna," rekao je Levin.

Odgovarajući na brojne kritike upućene na račun ministra obrane Rumsfelda, senatori Warner i Lugar stali su u njegovu obranu, rekavši da sada nije vrijeme za smjenu na vrhu Pentagona.

XS
SM
MD
LG