Linkovi

O'Brien: 'Hrvatska je uzbudljivo turističko odredište, u malo poznatom dijelu Europe'


Hrvatska je vodeca nova destinacija za 2005. godinu za Go Ahead Vacations, najvecu americku obrazovnu putnicku agenciju.

"Stvarati uvijek nove i jedinstvene nacine da se dozivi jedna zemlja – to je stalni izazov naseg businessa. Da bismo zadovoljili znatizelju i interese nasih musterija, stalan izazov naseg businessa jest i pronalazenje novih i privlacnih destinacija" - kaze Chris O’Brien, predsjednik agencije Go Ahead Vacations, iz Cambridgea, u saveznoj drzavi Massachusetts. Za 2005. godinu, za Go Ahead Vacations, ta je “nova, privlacna destinacija” - Hrvatska.

Od pet glavnih novih destinacija, koje je putnicka agencija Go Ahead Vacations dodala svom vec bogatom programu za iducu godinu, Hrvatska je na prvom mjestu. Slijede zatim zemlje kao Juzna Afrika, Chile i Argentina. Maticna organizacija agencije Go Ahead je EF Education, najveca u svijetu obrazovna putnicka agencija. S radom je pocela, zapravo, u Svedskoj, kaze Chris O’Brien, prije tocno 40 godina. Njena prvotna misija bila je organizirati programe za ucenje engleskog jezika u Velikoj Britaniji, za ucenike i studente iz Evrope. Izvan Sjedinjenih Drzava, ti programi i dalje cine veliki dio njenog businessa. Prije 20-ak godina, pocela su, organizirana na isti nacin, i putovanja americkih studenata u Francusku, na ucenje francuskog jezika. Najcesce su to mladi Amerikanci iz malih gradova, gdje nemaju puno prilike upoznati se sa stranim jezikom, ili sa strancima, s jednim drugim nacinom zivota; mnogima od njih, EF Education pruza mogucnost medjunarodnog dozivljaja, po prvi puta.

U sklopu programa te organizacije vec izvjesno vrijeme djeluje i onaj pod nazivom Explore America, Istrazite Ameriku. Ukratko, sa 40 godina iskustva, dvije stotine ureda i skola u 43 zemlje svijeta, EF Education prednjaci u obrazovnim putovanjima, rusi kulturne barijere, nudi mladima i njihovim uciteljima istinski dozivljaj stranih gradova i zemalja. Go Ahead Vacations, agencija koja djeluje u sklopu programa EF Education, osnovana je s ciljem da, slijedeci isti koncept, sluzi jednoj drugoj skupini putnika...

“Go Ahead je osnovana prije otprilike 15 godina,” kaze njen predsjednik Chris O’Brien, “kako bismo odraslima pruzili istu mogucnost obrazovnih putovanja. Naime, shvatili smo da se mnogi odrasli pridruzuju tim studentskim putovanjima, jer su bili zeljni upravo takvog nacina upoznavanja drugih mjesta. Medjutim, zeljeli su i malo luksuzniji smjestaj i malo sporiji tempo. Takodjer, sve je vise zahtjeva dolazilo od njih za regionalnim putovanjima, za putovanjima mimo utabanih turistickih staza, za putovanjima u zemlje manje poznate Amerikancima. Hrvatska se savrseno u to uklapa. Prije par mjeseci poslali smo upitnike nasim stalnim musterijama, pitali ih sto misle o mogucnosti organiziranih putovanja u Hrvatsku, reakcije su bile vrlo, vrlo dobre. Mi, u Go Ahead, priznaje Chris O’Brien, “razmisljali smo, prije toga, treba li s Hrvatskom poceti iduce godine ili treba pricekati jos godinu-dvije, nismo bili sigurni je li pravi cas vec dosao, je li Hrvatska postala dovoljno zanimljiva destinacija Amerikancima. Medjutim, odgovor nasih musterija bio je jasan – Hrvatska im je vrlo privlacna. Vidjeli su London, Pariz, Rim....sada zele jednu drugu verziju Evrope koja nije tako,” kaze Chris O’Brien – “globalizirana, zele Evropu koja je manje poznata...”

“Hrvatska, sa svojom bogatom povijescu, sa, barem americkim usima – egzoticnim imenima, vrlo je uzbudljiva destinacija. Dakle, gledano iz te perspektive, a i onoga sto se u zadnje vrijeme zbiva, a to je da se o Hrvatskoj sve vise pise u vodecim casopisima i turistickim publikacijama, kao i na temelju pozitivnih odgovora nasih stalnih musterija, mi smo Hrvatsku vrlo spremno ponudili kao jednu od nasih pet vodecih novih destinacija za iducu godinu.”

Za sada, planirano je nekoliko organiziranih putovanja samo za 2005, no Chris O’Brien kaze, da obzirom na pokazani interes, na broj ranih rezervacija za iducu godinu, nema razloga misliti da ih, vec u sijecnju, nece biti dodano i vise, u svakom slucaju, ocekuju jos veci interes za 2006. godinu.

Kompletni dvanaestodnevni aranzman u Hrvatskoj, ukljucujuci avio-karte, Go Ahead Vacations nudi po cijeni nesto vecoj od $2000, za izvansezonsko razdoblje, i blizu $3000 tijekom ljetne sezone. Pocinje se u Dubrovniku, nastavlja u Splitu, Trogiru, Plitvicama, Rijeci, Opatiji i Zagrebu. Buduci da obrazovnom aspektu svojih putovanja pridaje izuzetnu vaznost, Go Ahead od svojih vodica trazi da u potpunosti razumiju zahtjeve njihovih musterija; koristi, stoga, vrhunske vodice, vlastite, a na novim destinacijama, cesto i lokalne. “Od lokalnih,” kaze Chris O’Brien, “nitko nema vise entuzijazma, nitko s vise ponosa ne dijeli povijest i ljepote zemlje. Nase musterije to vole, vole imati vodice koji su u stanju, za njih, ozivjeti tu povijest. Mnogim Amerikancima povijest Hrvatske nije poznata, osim, nazalost, novijeg rata. O podrucju, dakle, ima puno za nauciti.”

Nije, naravno, bilo moguce zaobici i trenutacno stanje dolara koje na ide bas u prilog americkim turistima...

“Pokusavamo zastititi nase musterije sto je vise moguce, od posljedica slabljenja dolara. Naravno da bismo zeljeli vidjeti da on opet ojaca, spram eura. Ono sto nam u slucaju Hrvatske ipak ide u prilog to je da dolar tamo jos uvijek malo duze traje, da su cijene nesto nize, nego sto su u Njemackoj ili nekoj drugoj zapadnoevropskoj zemlji.” Na kraju, Chris O’Brien, predsjednik Go Ahead Vacations, htio je jos ovo reci: “Za Hrvatsku nastupaju uzbudljiva turisticka vremena. Mislim da ce se morati priviknuti na ideju da ce imati sve vise i vise stranih turista!”

XS
SM
MD
LG