Linkovi

Pentagon želi veću obavještajnu ulogu (19/12/04) - 2004-12-19


New York Times piše da američko ministarstvo obrane priprema plan koji bi oružanim snagama dao znatniju ulogu u prikupljanju obavještajnih podataka. Najveći dio posla u tom sektoru tradicionalno obavlja Središnja obavještajna služba, CIA-a. Pojedinosti plana još uvijek nisu poznate no od onoga što je poznato New York Times ukazuje da Pentagon želi proširiti prikupljanje obavještajnih podataka od agenata na terenu umjesto tehnoloških sredstava.

Ovaj prijedlog, ocjenjuje njujorški dnevnik, posljednje je poglavlje u žestokom i dugotrajnom rivalstvu između Pentagona i CIA-e oko toga tko će dominirati u prikupljanju obavještajnih podataka. Prijedlog koji se spominje još nije dobio potporu Bijele kuće tako da je nejasno koliko bi dodatnih ovlasti Pentagon mogao dobiti. New York Times podsjeća da je ministar obrane Donald Rumsfeld nedavno izdao naređenje regionalnim vojnim zapovjednicima da prošire ulogu vojske u prikupljanju obavještajnih podataka, naročito onih koje se odnose na praćenje terorista i pobunjeničkih vođa.

Washington Post piše da će ministar obrane Donald Rumsfeld ubuduće osobno potpisivati pisma u kojima se obitelji vojnika poginulih u Iraku izvještavaju o njihovoj smrti. Do sada je njegova pisma duplicirao posebni stroj, a na što je ukazao jedan bivši vojnik koji je postao novinar vojnog lista Stars and Stripes. List prenosi izjave obitelji poginulih vojnika koji kažu da su uvrijeđeni činjenicom da ministar Rumsfeld nije našao vremena da osobno potpiše pisma, prenosi Washington Post.

XS
SM
MD
LG