Linkovi

Uplitanje Irana i Sirije u unutarnje poslove Iraka (18/12/04) - 2004-12-18


Dužnosnici iračke prijelazne vlade kažu da Iran i Sirija podržavaju teroriste u Iraku, te da pokušavaju utjecati na ishod izbora za nacionalno zakonodavno tijelo 30. siječnja. Irački ministar obrane Hazem Shaalann izjavio je da iranski i sirijski obavještajni agenti, zajedno s bivšim operativcima Saddamovih snaga sigurnosti, surađuju s terorističkom organizacijom Abu Musaba al-Zarqawija, saveznika al-Qaide u Iraku.

Predsjednik George Bush izjavio je da bi Iračanima trebalo dozvoliti da odrede vlastitu budućnost, bez uplitanja bilo od strane Irana ili Sirije.

"Jasno smo dali do znanja susjednim zemljama da … od njih očekujemo da pomognu u uspostavljanju društva u kojem će građani moći sami birati svoje čelnike, te da očekujemo od građana da surađuju s iračkom prijelaznom vladom na zaštiti granica, na zaustavljanju dotoka boraca i novca za pomoć tim teroristima. To smo Iranu i Siriji jasno dali do znanja…a i dalje ćemo im ukazivati da im uplitanje u unutarnje poslove Iraka nije u njihovom interesu," izjavio je.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da su Sjedinjene Države izrazile svoju zabrinutost izravno vladama Irana i Sirije

"Vidimo da Iran na razne načine pokušava dati podršku ili se na druge načine umiješati u unutarnje poslove Iraka. ..Iran je preuzeo obvezu se da će se boriti protiv dotoka terorista i raznih oblika podrške za teroriste u Irak preko iranske granice i da će izbjegavati bilo kakvo uplitanje u unutarnje poslove Iraka. Mislim da je u interesu svih, uključujući i susjede Iraka, da se poštuje politička tranzicija i stabilizacije i da nam se pomogne kako bismo uspjeli u Iraku. I dalje ćemo jasno naglašavati da se Iran mora pridržavati tih standarda… Pozvali smo Siriju da spriječi bivše pripadnike Saddamove stranke Baath i one koji su bili povezani s njegovim režimom u pokušajima da koriste sirijski teritorij za pomaganje pobunjenicima u Iraku. Također smo ih pozvali da vrate novac i drugu imovinu koja pripada iračkom narodu," kazao je.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da će Sjedinjene Države učiniti sve što priliči da bi spriječile da takvo uplitanje utječe na razvoj događaja u Iraku.

XS
SM
MD
LG