Linkovi

'Poli-obrok' za zdravo srce (18/12/04) - 2004-12-18


Obroci koji sadrže sve sastojke za koje se zna da poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava mogli bi vam produžiti život za više godina, zaključak je upravo objavljenog međunarodnog istraživanja.

Prema procjenama stručnjaka, muškarci stariji od 50 godina, koji dodaju svojoj svakodnevnoj prehrani bademe, češnjak, vino, čokoladu, ribu, te voće i povrće, mogu produžiti život za više od šest godina i odgoditi eventualno obolijevanje od srčanih bolesti. Žene starije od 50 godina mogu na isti način produžiti život za barem pet godina. Znanstvenici su kombinaciju spomenutih sastojaka za zdravo srce nazvali "poli-obrokom". Takvi obroci, tvrde, mogu znatno poboljšati srčano zdravlje i produžiti život, jer ujedinjuju blagotvorne efekte svakog pojedinog sastojka. Svaki od sastojaka mora se, za optimalni učinak, jesti svaki dan, osim ribe, koju treba konzumirati četiri puta tjedno.

Ranija su istraživanja pokazala da konzumiranje 150 ml vina svaki dan može smanjiti opasnost od bolesti srca i krvnih žila 32 posto, dok četiri riblja obroka tjedno smanjuju ovu opasnost za 14 posto. 100 grama tamne čokolade svaki dan smanjuje, kako se čini, sistolički krvni tlak za 5, a dijastolički za 2 milimetra žive, što može smanjiti opasnost od kardiovaskularnih bolesti do 20 posto. Uz čokoladu, krvni tlak možete u istoj mjeri smanjiti i konzumiranjem 400 grama voća i povrća, dok češnjak i bademi smanjuju kolesterol i tako štite od srčanih oboljenja.

Na temelju procjena zasnovanih na matematičkim modelima, znanstvenici su izračujnlai da ljudi koji kombiniraju te sastojke u "super-obrok" mogu smanjiti opasnost od tih oboljenja do 76 posto. Znanstvenici, međutim, upozoravaju da ovakva prehrana ima i svojih negativnih popratnih pojava, pogotovo ako se pretjera s češnjakom i vinom, te ne preporučuju "super-obroke" prije romantičnih sastanaka.

XS
SM
MD
LG