Linkovi

Hrvatskoj - i datum, i Haag (17/12/04) - 2004-12-17


Hrvatska ima datum ali ima i Haag. Pregovori će početi 17. ožujka u slučaju da Hrvatska ispuni uvjet suradnjes Tribunalom u Haagu.

Poslije Turske, danas je i Hrvatska dobila svoj datum pregovora. Pregovori počinju 17. ožujka iduće godine, uz redovni skup ministara vanjskih poslova 25 članica Unije, ali je start - kako smo uvijek odavde uredno isticali i najavljivali - striktno uvjetovan punom suradnjom s haaškim Tribunalom za ratne zločine.

Dakle, pregovori počinju u ožujku, ukoliko – što kaže finalni tekst zaključaka - "postoji puna suradnja s Tribunalom". U drugoj od tri točke zaključaka posvećenih Hrvatskoj, ponavlja se značaj Haaga, potičući Hrvatsku da podizme sve potrebne korake do pune suradnje i uz podsjećanje da se bjegunac treba locirati i proslijediti Haagu "što je moguće prije".

Hrvatska je strana ovo odmah optimistički proglasila pobjedom, odnosno kao da nema dodatnih, novih uvjeta!

Diplomatski izvori vele da će procjenu suradnje donijeti Predsjdništvo, s Luxembourgom na čelu - što je inače slovački prijedlog.

U zaključcima je jedna po Hrvatsku mnogo važnija stvar od datuma, a to je pregovaračka platfoma za zemlje u budućim pregovorima. Pregovori će biti teži stoga to će europska Komisija pregovarajući u ime Unije, biti obavezna otvarati nova pregovaračka poglavlja tek nakon što se uvjeri da su ispregovarana poglavlja i prihvaćene obaveze u potpunosti ili makar većim dijelom ispunjene.

Summit je, naravno, najmanje o Hrvatskoj. Svi ovdje veoma nestrpljivo pratimo kako će se završiti ovaj pravi 'thriller' s Turskom, čiji presdjednik Tayip Erdogan trenutno, ako se ne varam, ljuto i pomalo uvrijeđeno (tako makar tvrde diplomastki izvori) čeka u hotelu Conrad, da Unija popusti i prihvati neke njegove zahtjeve.

U igri je priznanje Cipra, koje žele prodati kao uspjeh i Unijine članice. Tursko vodstvo svojoj javnosti namjerava ambalažirati dogovor kao tursku pobjedu.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan se nešto ranije ponovno ponudio za posrednika u rješavanju pitanja ovog otoka podijeljenog na tursku i grčku polovicu. Ova je posljednja međunarodno priznata, a ove je godine postala i članica EU.

XS
SM
MD
LG