Linkovi

Rim: Konferencija o antisemitizmu u Europi (17/12/04) - 2004-12-17


U Rimu je upravo zaključena dvodnevna konferencija posvećena širenju svijesti o širenju antisemitizma i opasnostima po demokraciju koje to donosi. Skup je sazvala Antidefamacijska Liga, organizacija osnovana početkom prošlog stoljeća u svrhu borbe protiv antisemitizma i diskriminacije Židova, a jedan od pokrovitelja je bio talijanski list "Il Foglio".

Konferencija naslovljena "Antisemitizam – prijetnja demokraciji" okupila je europske i američke političare, novinare i aktiviste za zaštitu prava Židova kako bi razmotrili najnovije trendove antisemitizma. Konferenciju je u srijedu navečer otvorio talijanski ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini, bivši neo-fašist.

Fini je izjavio da je konferencija potvrdila potrebu za obvezivanjem političkih institucija i društva u cjelini u borbi protiv antisemitizma. Direktor američke Antidefamacijske Lige Abraham Foxman hvalio je stav Italije protiv antisemitizma. Kako je rekao, vlada premijera Silvija Berlusconija je uvijek shvaćala ozbiljnost problema antisemitizma.

"Dijelimo i mišljenje da je antisemitizam – premda je specifično uperen protiv Židova – opasnost za sve nas, opasnost za demokraciju, te prijetnja svim pristojnim ljudima: antisemitizam je protiv svih nas. To je ustvari zločin protiv čovječnosti," kazao je Foxman.

Tijekom konferencije, Abrahamu Foxmanu je dodijeljeno jedno od najviših odličja Republike Italije za njegov rad u borbi protiv antisemitizma. On je govorio o trenutnom stanju: "Od nedavno, ledeni i bolesni vjetar puše diljem svijeta: on truje atmosferu jednog kontinenta za drugim, a posebice je to bolno ovdje u Europi. To je vjetar rata u kojemu je čitav svijet bojišnica za verbalne i nasilne napade na židovski narod i židovsku državu."

Barbara Balser, predsjedateljica Antidefamacijske Lige, kaže da je mržnja najmoćnije oružje masovnog uništavanja, a sada i prijetnja međunarodnoj sigurnosti, ugrožavajući živote ljudi i njihovu slobodu.

"Danas su oni koji dižu u zrak autobuse u Jeruzalemu u ime islamskog rata protiv Židova isti oni koji dižu u zrak noćne klubove u Baliju i vlakove u Madridu. Oni demoniziraju i delegitimiziraju Izrael i nastoje ga uništiti. Upravo zato smo se tako jako borili protiv snažnog, otrovnog i opasnog antisemitizma koji se poput poplave širi sa Srednjeg Istoka preko čitavog kontinenta," rekla je Barbara Balser.

Joshua Muravchik, znanstvenik Instituta American Enterprise, kaže da bolesna mržnja Srednjeg Istoka prema Izraelu doživljava pun procvat, te da vjekovne zloćudne izmišljotine o Židovima i dalje imaju svoju publiku.

"Odsutnost demokracije i odsutnost slobode vode ka rađanju i rastu antisemitizma. Epicentar svjetskog antisemitizma danas leži u muslimanskom Srednjem Istoku," izjavio je Muravchik.

Panelisti su raspravljali što sve demokratska društva mogu učiniti u borbi protiv napada na Židove i protiv poticanja mržnje prema Židovima u zapadnim zemljama. Direktor Antidefamacijske Lige Abraham Foxman kaže da europske zemlje moraju uložiti ogromne napore na polju politike, novinarstva, obrazovanja i drugih segmenata društva kako bi uklonile uporište koje je antisemitizam stvorio u Europi. Prema njegovim riječima, neophodno je usvojiti i primijeniti zakonske mjere, razviti specifične mehanizme za praćenje antisemitskih incidenata i promicati obuku i obrazovanje pravosudnih i policijskih djelatnika, jednako kao i učitelja diljem kontinenta kako bi se borilo protiv antisemitizma i rasizma. On, isto tako, poziva na međuvjerski i međuetnički dijalog, te na nastojanja da se utječe na mišljenje javnosti kako bi shvatila i u potpunosti cijenila razlike u sve heterogenijim društvima Europe.

XS
SM
MD
LG