Linkovi

Predsjednik Bush potpisao zakon o reorganizaciji obavještajnih službi (18/12/04) - 2004-12-17


Predsjednik Bush je potpisao povijesnu zakonsku mjeru kojom će se temeljito reformirati američka obavještajna zajednica.

Prije potpisa, kojim je ova mjera pretvorena u zakon, predsjednik Bush je izjavio da je riječ o najvećem restrukturiranju obavještajnih službi u posljednjih pedeset godina. Kako je rekao, ovaj će zakon pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih mreža koje prelaze državne granice i od ubojica koji se skrivaju u američkim gradovima. Zahvalio se Kongresu što je usvojio zakonski prijedlog početkom mjeseca, dodavši da će zakon pomoći zaštiti Amerikanaca od terorizma. Njime se inače pokušava poboljšati komunikacija između 15 različitih američkih obavještajnih agencija i utemeljuje se na nacionalnoj razini centar za borbu protiv terorizma i položaj direktora koji će nadgledati rad svih obavještajnih službi.

"Direktor će biti na čelu ujedinjene obavještajne zajednice i služit će kao glavni savjetnik predsjednika o obavještajnim pitanjima. Imat će ovlasti da pokreće prikupljanje novih obavještajnih podataka, da osigurava razmjenu podataka među agencijama i da uvodi zajedničke standarde za djelatnike obavještajnih službi," izjavio je predsjednik Bush.

Glavnina novog zakona sastavljena je na temelju preporuka neovisne komisije koja je istraživala terorističke napade od 11. rujna 2001. Predsjednik Bush potpisao je novu zakonsku mjeru u istoj dvorani u kojoj je ratificiran sporazum o osnivanju NATO saveza nakon drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG