Linkovi

Izbori u Rumunjskoj (17/12/04) - 2004-12-17


Gradonačelnik Bukurešta Traian Basescu izabran je za predsjednika Rumunjske na prilično neizvjesnim izborima. Njegov protivnik, rumunjski premijer Adrian Nastase priznao je poraz dan nakon drugog kruga izbora 12. prosinca. "Tako je odlučio rumunjski narod i ja tu odluku poštujem," rekao je Nastase u prigodnom govoru. Neovisni promatrači izvijestili su o određenim nepravilnostima na rumunjskim predsjedničkim izborima, kao i na parlamentarnim izborima održanim početkom mjeseca. Te bi nepravilnosti trebalo istražiti, rekao je glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher. Međutim, kako je rekao, nema dokaza da su te nepravilnosti utjecale na ishod izbora.

"Općenito govoreći, vrlo smo zadovoljni što smo vidjeli otvorene, slobodne i pravedne izbore. Čestitamo rumunjskom narodu na provedenim izborima, koje je pravilo 15 međunarodnih stručnjaka, promatrača Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi. Oni su primijetili neke administrativne probleme koji su se pojavili na izborima, ali smatraju da je sveukupno provođenje izbora bilo zadovoljavajuće," kazao je Boucher.

Predsjednik George Bush je 15. prosinca telefonom čestitao Traianu Basescu na njegovoj pobjedi. U tom je razgovoru kazao da se Sjedinjene Države nadaju nastavku bliske suradnje s Rumunjskom. Basescu, bivši kapetan broda, naslijedit će na položaju predsjednika Iona Iliescua. Osim nekoliko godina krajem devedesetih, Iliescu je dominirao rumunjskom politikom od svrgavanja komunističkog diktatora Nicolaea Ceausescua 1989.

U međuvremenu, Rumunjska je 2002. dobila poziv za članstvo u NATO savezu, u koji je i ušla početkom ove godine. Rumunjska sada radi na ulasku u Europsku uniju, za što se zalažu i Basescu i Nastase. Od oslobođenja od komunizma, kako je 2002. rekao predsjednik Bush, "Rumunjska je prevalila povijesni put. Umjesto mržnje," kazao je, "izabrali ste toleranciju. Umjesto destruktivnog suparništva sa susjedima, izabrali ste pomirenje. Umjesto državne kontrole, izabrali ste slobodno tržište i vladavinu zakona."

Kao što pokazuju nedavni izbori, riječi predsjednika Busha iz 2002 još uvijek stoje: "Umjesto diktature", Rumunjska je izabrala "ponosnu demokraciju koja funkcionira."

XS
SM
MD
LG