Linkovi

Craiglist.org - divovska oglasna ploča na internetu (17/12/04) - 2004-12-16


Nećemo reći ništa novo, ako ustanovimo da je Internet promijenio način na koji ljudi obavljaju najobičnije stvari u svom životu - traže posao, rabljene automobile ili partnera.

Svi oni danas mogu otići na Internet umjesto uzeti u ruke novine. Jedan od popularnih online destinacija za takve ljude je web site Craigslist.org. Naš Web site tjedna ovaj put je i međunarodni u opsegu a istovremeno - intenzivno lokalan.

Craigslist.org je poput divovske oglasne ploče gdje korisnici pregledavaju oglase za stanove, besplatno nude kućne ljubimce, traže partnere ili jednostavno razmjenjuju mišljenja - s pojedinačnim oglasima u preko 70 gradova širom svijeta, brojem koji se udvostručio u otprilike godinu dana.

Craig Newmark osnovao je Craiglist u San Franciscu 1995. godine. On svoj site promatra kao nešto što je više od obične trgovine: "Ako pogledate s druge strane, on šalje poruku, dakle, da su naše vrijednosti - pomagati ljudima. Znate one jednostavne stvari, kao biti fer prema drugima te dopustiti drugoj osobi da predahne. I to je možda i dublja poruka u smislu onog što činimo, to je iskaz o vrijednostima koje su više-manje svima zajedničke."

Na siteu u Parizu netko traži partnera za penjanje na planine. U Chicagu, rock sastav traži basista. U Bangaloreu u Indiji netko traži pomoćnika u uredu. A čovjek iz Miamia traži pratilju za doček Nove godine.

Glavni izvršni direktor Carigslist.org, Jim Buckmaster, kaže da njihov site mjesečno posjeti oko 6 milijuna posjetitelja: "Najpopularnije su pretrage o radnim mjestima, nakon toga za stanovanjem, pa prodaja rabljenih predmeta i oglasi u kojima se traže srodne duše. Međutim, kvantitativno ne postoje velike razlike između ove četiri skupine. Ipak, moram reći da postoji razlika od grada do grada." Možda je najnevjerojatnija stvar u vezi Craigslist.org - njezino financiranje. Za ogromnu većinu korisnika ne naplaćuje se korištenje sitea. "Naplaćujemo oglase za radna mjesta u San Franciscu, Los Angelesu i New Yorku. Sve drugo je besplatno" - rekao nam je Jim Buckmaster.

Kako bi zadržao niske troškove poslovanja Craigslist.org upošljava samo 14 osoba. No, budući da nema prodaje ne treba ni dodatno oglašavanje ni marketing - ako ne koristite neke posebne web efekte i grafiku, ne trebaju vam ni skupi web dizajneri. Tu je sadržaj i puno sadržaja i – što ćete ustanoviti posjetiti li site – tu je osjećaj zajednice. Kako se radi samo o tekstu, stranice se prikazuju brzo čak i na najobičnijim telefonskim internetskim vezama. Adresa http://craigslist.org.

XS
SM
MD
LG