Linkovi

Bush podržao politiku jakog dolara (16/12/04) - 2004-12-16


Predsjednik Bush izjavio je da će surađivati s Kongresom na smanjivanju američkih proračunskih deficita u okviru nastojanja da se ublaži zabrinutost Europljana zbog slabog dolara. Predsjednik Bush dao je ovu izjavu nakon razgovora s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem.

Predsjednik Bush kazao je da će voditi politiku "jakog dolara", surađujući s Kongresom na smanjenju deficita, što bi – kako je rekao – trebalo navesti ljude da kupuju dolare.

"Vjerujemo da bi tržišta trebala odlučivati o odnosu između dolara i eura," rekao je.

Predsjednik Bush se sastao s premijerom Berlusconijem dan nakon što je Washington objavio da je u listopadu američki trgovinski deficit za listopad dostigao rekordnih 55 i pol milijardi dolara. To je pridonijelo padu vrijednosti dolara, što pak pomaže američkim proizvođačima, jer je američka roba cijenom pristupačnija stranim kupcima. Slabi dolar izazva posebnu zabrinutost u Europi, jer mu je vrijednost uglavnom pala u odnosu na euro i britansku funtu. Predsjednik Bush kaže da je najnovija odluka o još jednom povećanju američkih kamatnih stopa poruka svjetskim tržištima da je američka Središnja banka svjesna relativnih vrijednosti eura i dolara. Kako je kazao, najbolji način da se riješi problem slabog dolara jest smanjivanje američkih proračunskih deficita.

Predsjednik je izrazio posebnu zabrinutost zbog planiranih troškova održavanja državnog mirovinskog sustava. Bijela kuća želi dijelom privatizirati taj sustav kako bi mlađi radnici mogli investirati dio svojih mirovinskih izdvajanja na financijskim tržištima.

XS
SM
MD
LG