Linkovi

Hrvatsku najviše zanima 'datum' (17/12/04) - 2004-12-16


Datum s uvjetom za Hrvatsku nazire se usprkos solidarnom zagovaranju europskih narodnjaka da Hrvatsku podrže, ali ne zahtjevom nego konstatacojom o značaju početka pregovora.

Summit EU je počeo, po tradiciji miroljubivo, sa smješkanjem kamerama i ritualnim rukovanjem domaćina, predsjedavajućeg nizozemskog premjera Jan Petera Balkenendea sa svakim od 24 nadolazeća lidera.

Ovim idila prestaje, počinje radna večera i, s njom, prve vruće diskusije. Glavna je na jelovniku Turska, manje značajna je Hrvatska, prve rezultate večere , točnije razgovora za večerom i potoom uz digestive, očekujemo negdje nakon 22 sata, ako ne i kasnije. Zgrada Ministarskog vijeća Justus Lipsius doslovno je opkoljena pokretnim studijima turskih televizija, pitanje da li će Unija izvršiti obećanje i odrediti datum pregovora je – slično kao u hrvatskom političkom i stoga medijskom prostoru – postalo toliko presudnim da o pravom poslu, reformama, nitko ni ne govori. Turci znaju da ih do ozbiljnijeg razmatranja datuma ulaska u Uniju čeka najmanje desetljeće teškog pregovaranja.

Iz hrvatskih se redova pak ne čuje ništa do li priče o značaju datuma. Prvi su signali odaslani s tradicionalnih stranačkih skupova. Priopćenje sa sastanka narodnjaka najbolja je ilustracija kako se iz solidarnosti izriče potpora stranačkim istomišljenicima a bez da se ulazi u izravan sukob s principima. Narodnjaci u priopćenju nisu zatražili bezuvjetno otvaranje pregovora, već upotrijebili neutralnu glazbu za hrvatske uši u podsjećanju na velik značaj neuvjetovanog datuma i za Hrvatsku i za cijelu JI Europu, te pozvavši – ali ne zatraživši jer je ovdje, kao što političari kažu, vrag u detalju - države članice i euro-Parlament, da, citiram, "priznaju izuzetne vrijednosti uključivanja RH u EU".

"Hrvatska je uložila goleme napore i učinila temeljne pozitivne pomake u provedbi Kopenhagenskih kriterija i preporuka europske Komisije, uključujući suradnju s Tribunalom" - završava priopćenje.

Premijer Sanader je, kao i još neki hrvatski stranački dužnosnici, prisustvovao skupu srodnih stranaka. Ali je razumljivo jedini - za razliku od recimo Vesne Pusić s liberalima - dobio primjeren medijski interes.

Od izjava na temu uvjetovanog datuma izdvajam napomenu visokog izaslanika za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane koji sumnja da će biti datuma bez uvjeta Haaga. Više ćemo detalja čuti kasnije, jer, uostalom, summit se tek uhoodava u ovu jedinstvenu mješavinu sukoba interesa i stavova.

XS
SM
MD
LG