Linkovi

Europa - 'nova supersila' bez vojske (16/12/04) - 2004-12-15


Novi svjetski poredak više nije tako nov. Sovjetski savez se raspao prije više od deset godina, a Sjedinjene Države su sve otada jedina preostala svjetska supersila. No, prema mišljenju dugogodišnjeg novinara T. R. Reida, u međuvremenu je možda nastupio "još noviji" svjetski poredak.

Nakon niza krvavih sukoba u prvoj polovini 20. stoljeća, europski čelnici uspostavili su konferederaciju da bi spriječili međusobne sukobe. Ideja im je uspjela – zemlje-članice Europske unije koegzistiraju mirno već gotovo šezdeset godina.

U svojem best-selleru "Sjedinjene Europske Države", s podnaslovom "Nova supersila i kraj američke nadmoći", T. R. Reid tvrdi da Europska unija upravo poduzima još jedan povijesni korak: "Mislim da se razvija još jedan centar moći, odnosno, druga super-sila. Europski znanstvenici govore o protuteži američkoj moći u svijetu. Mislim da će to mnogo toga promijeniti."

Ima, međutim, onih koji tvrde da mnogi Europljani ne žele da Europa postane protuteža Americi, te da je tako nešto uostalom još daleko od realizacije. T. R. Reid ističe, međutim, rezultate jedne ovogodišnje ankete koja je pokazala da oko 78 posto Europljana želi da Europska unija postane, a 70 posto ih vjeruje da Europa već jest svjetska super-sila.

Čak i najveći američki saveznik, britanski premijer Tony Blair, dodaje naš sugovornik, misli da svijetu treba druga super-sila da bi se očuvala stabilnost, te da bi tu ulogu trebala preuzeti Europska unija. "Europska unija je najveće svjetsko tržište i postavlja većinu pravila svjetske trgovine. Europska unija je natjerala Microsoft da preradi Windowse. Američko Ministarstvo pravosuđa to ne bi moglo učiniti. Europska unija je spriječila udruživanje nekoliko američkih kompanija, koje je u Sjedinjenim Državama već bilo odobreno. Europljani su, na primjer, spriječili udruživanje General Electrica i Honeywella, koje je trebalo biti najveće u povijesti. General Electric je potrošio 80 milijuna dolara na odvjetnike – i ostao je praznih ruku. To je prava sila."

T. R. Reid kao primjer europske moći navodi i nastojanja predsjednika Busha da u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda dobije drugu rezoluciju o Iraku. Iako su, podsjeća, Amerikanci za neuspjeh te rezolucije okrivili Francuze, većina europskih zemalja i većina zemalja koje dobivaju financijsku pomoć od Europe, bile su protiv druge rezolucije.

Ipak, iako je Europa politički utjecajna, ipak nema vojnu silu kakvom raspolažu Sjedinjene Države, a to je – kaže T. R. Reid – također vrlo važno: "Mislim da je Europska unija uspostavljena kako bi Europljani spriječili međusobne ratove i zato se vojna pitanja u Uniji smatraju anakronizmom. Kome treba skupa vojska, kada postoje međunarodni savezi i diplomacija? No, može li Europa doista biti super-sila 21. stoljeća bez vojne sile? Do sada su Europljani imali Sjedinjene Države koje su ih branile. Amerika i danas plaća 70 do 75 posto troškova NATO saveza."

T. R. Reid bio je šef londonskog i tokijskog ureda "Washington Posta", a danas je šef ureda ovoga lista za područje Stjenjaka.

XS
SM
MD
LG