Linkovi

Neugodna iznenađenja o Keriku (15/12/04) - 2004-12-15


"New York Times" se i dalje – već više dana za redom – bavi neuspjelom kandidaturom Bernarda Kerika – bivšeg šefa policije u New Yorku – za ministra domovinske sigurnosti. Današnji članak baca težište na propuste Bijele kuće da dostatno provjeri potencijalnog kandidata.

Kako piše njujorški list, unatoč višesatnim, vrlo teškim intervjuima koje je s Bernardom Kerikom proveo pravni savjetnik Bijele kuće Alberto Gonzales, čitava dubina pravnih i etičkih problema potencijalnog ministra ostala je neotkrivena. Jedan od razloga leži u činjenici da osoba koja u čitavoj Bijeloj kući najviše o njemu zna uopće ništa nije bila pitana, jer je i sama bila u konkurenciji za isto ministarsko mjesto.

Uz to, predsjednik Bush je s toliko entuzijazma najavio svog kandidata da FBI nije još stigao provesti provjeru o njemu. Zanimljivo je – ističe "Times" – da je Bernardu Keriku bilo ponuđeno, kao njujorškom šefu policije, nakon terorističkih napada da dobije visoki sigurnosni rejting koji bi mu dao pristup obavještajnim podacima relevantnim za obranu New Yorka. No, Kerik nije FBI-ju vratio potrebni upitnik, pa posebna sigurnosna provjera nije niti bila provedena niti je on ikad dobio taj rejting. Kako kaže "Times": 'malo nezgodno za ministra domovinske sigurnosti'.

U istom listu čitamo da Eskimi planiraju globalno zatopljavanje prikazati kao pitanje ljudskih prava. Pripadnici zajednica koje žive u arktičkom prstenu i pretežito se bave lovom na tuljane – njih oko 155 tisuća – planiraju tražiti presudu Međuameričke komisije za ljudska prava oko njihove žalbe da Sjedinjene Države – kao najveći svjetski krivac za globalno zatopljavanje – ugrožavaju njihovu samu egzistenciju. Službena objava tužbe Eskima očekuje se danas, u Buenos Airesu, na dvotjednoj svjetskoj konferenciji o klimatskim promjenama.

Iz "Washington Posta" – jedna zanimljivost. Clevelandska klinika – jedna od najboljih američkih bolnica za srčane bolesti – pod novim se ravnateljem latila vrlo teške bitke: iz kruga bolnice traži se izgon restorana brze i nezdrave prehrane poput McDonaldsa i Pizza Huta. Ovaj potonji, poznat po picama veličine pladnja sa po šest raznih vrsta sireva, otišao je mirno i pokorno. McDonalds, međutim, ne pristaje na odlazak tvrdeći da je vrlo ponosan na svoj jelovnik.

Novi ravnatelj – i sam kardiokirurg koji je čitav radni vijek proveo radeći na otčepljivanju aterosklerotične arterije – smatra da masnim krumpirićima i Big Macu uopće nije mjesto ni blizu srčane bolnice, a kamoli u njezinom predvorju. Stručnjaci komentiraju – kako piše washingtonski list – da je bitka Clevelandske klinike jednaka onoj koju pokušavaju voditi škole oko uklanjanja slatkiša, superslatkih gaziranih napitaka i nezdrave brze hrane.

XS
SM
MD
LG