Linkovi

Zatopljavanje u američko-francuskim odnosima? (15/12/04) - 2004-12-15


Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier stiže danas u jednodnevni posjet Washingtonu u okviru novih nastojanja na poboljšavanju trans-atlantskih odnosa od izborne pobjede predsjednika Busha. U francusko-američkim odnosima još uvijek ima mnogo neslaganja.

Jednodnevni posjet ministra Barniera Washingtonu prvi je njegov službeni dolazak na bilateralne razgovore s američkim dužnosnicima otkako je u ožujku imenovan francuskim šefom diplomacije. Ovaj se posjet smatra Barnierovom prilikom za oproštaj s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom i za upoznavanje s njegovom nasljednicom na čelu State Departmenta Condoleezom Rice. Međutim, analitičari poput Bruna Tertraisa iz pariške Zaklade za strateška istraživanja, vjeruju da put Michela Barniera u Washington ima još jednu svrhu.

"Mislim da će Barnierova prva poruka tijekom ovog posjeta biti da Francuzi razumiju da su Amerikanci na izborima iskazali svoju volju, te da su spremni surađivati s predsjednikom Bushom. Naša strategija nije da budemo prepreka američkoj vanjskoj politici, čak i ako se s njom ne slažemo. Imamo dosta zajedničkih interesa koji nas navode na suradnju. Spremni smo surađivati i poboljšati odnose sa Sjedinjenim Državama," kaže Tertrais.

Odnosi između Washingtona i Pariza došli su na posebno nisku točku tijekom prošlogodišnje invazije Iraka, kojoj se francuska vlada odlučno protivila. Međutim, u proteklih nekoliko mjeseci ima znakova zatopljavanja u odnosima Washingtona ne samo s Francuskom, već i s drugim europskim zemljama, koje su se protivile ratu u Iraku. Pokazujući spremnost na ustupke Washingtonu, Francuska i drugi kreditori iz Pariškog kluba pristali su otpisati 80 posto dugova Iraka. Sjedinjene Države i Francuska također su surađivale i na nizu drugih pitanja, kao što je zajednička rezolucija Ujedinjenih naroda, u kojoj se poziva na povlačenje sirijskih snaga iz Libanona.

Dužnosnici kažu da je bilateralna suradnja na područjima kao što su operacije NATO saveza u Afganistanu i rat protiv terorizma oduvijek dobra, unatoč diplomatskim razilaženjima oko Iraka. Nakon predsjednikove izborne pobjede u studenome, kažu neki stručnjaci, Francuska i druge europske zemlje žele okrenuti novi list u trans-atlantskom dijalogu sa Sjedinjenim Državama. Pap Ndiaye, analitičar američko-francuskih odnosa u pariškoj Visokoj školi za socijalne studije, uspoređuje suzdržanog Barniera s njegovim prethodnikom – strastvenim Dominiqeom de Villepineom, koji je razljutio Washington svojim gorljivim govorima protiv rata u Iraku.

"Jasno je da Michel Barnier predstavlja nadu za novi početak, čak i ako su najspornija pitanja između Francuske i Sjedinjenih Država još uvijek neriješena," ocjenjuje Ndiaye.

Ta razilaženja kreću se od borbe protiv globalnog zatopljavanja do rješavanja problema iranskog nuklearnog programa. Američka administracija skeptična je prema europskim diplomatskim incijativama prema Teheranu. A američki državni tajnik Colin Powell prošli je tjedan kritizirao Francusku i nekoliko drugih europskih zemalja zbog odbijanja da sudjeluju u NATO-voj misiji obuke iračkih snaga.

XS
SM
MD
LG