Linkovi

Američki trgovinski deficit rekordnih 55,5 milijardi dolara (15/12/04) - 2004-12-15


Američki trgovinski deficit nabujao je u listopadu do rekordnih 55 i pol milijardi dolara, istodobno s rekordnim povećanjem uvoza. Najnovije izvješće Ministarstva trgovine pokazuje da je nesrazmjer između američkog uvoza i izvoza porastao u 10. mjesecu za daljnjih skoro 9 posto, premda je i sam izvoz bio – isto tako – rekordan. Uvoz roba i usluga, međutim, u istom je mjesecu bio vrijedan skoro 154 milijarde dolara.

Američka središnja banka podigla je kamatnu stopu na osnovne zajmove – kratkoročne međubankovne zajmove – za 0,25 na ukupno 2,25 posto. Ovo je peto podizanje temeljne kamatne stope u pola godine, a, stručnjaci predviđaju da će se tempo povećavanja kamata usporiti u slijedećoj godini. Povećanje ovih kamatnih stopa poskupljuje posudbe, što usporava ekonomski rast i pomaže obuzdavanju inflacije.

Najveći zračni prijevoznici u svijetu izgubit će u ovogodišnjem poslovanju oko 5 milijardi dolara, a moći će se vratiti profitabilnom poslovanju samo ako padnu cijene nafte – tvrde stručnjaci. Tijekom posljednjih par godina, avioprijevoznici su značajno srezali sve druge troškove osim cijene goriva, a, uz to, prevezli su rekordnih milijardu i 800 milijuna putnika.

XS
SM
MD
LG