Linkovi

Trgovinski sporazum između Egipta, Izraela i Sjedinjenih Država (16/12/04) - 2004-12-15


Egipat, Izrael i Sjedinjene Države potpisali su Sporazum o kvalificiranim industrijskim zonama, koji će omogućiti Egiptu bescarinski izvoz određenih roba u Sjedinjene Države, ukoliko one sadržavaju komponente proizvedene u Izraelu. "Ovo je najvažniji ekonomski sporazum između Egipta i Izraela u protekla dva desetljeća," rekao je američki trgovinski predstavnik Robert Zoellick. "To je konkretan, praktični rezultat plana predsjednika Busha za promicanje bližih trgovinskih veza sa Srednjim istokom u cilju jačanja razvoja, otvorenosti i mirnih ekonomskih odnosa između Izraela i njegovih susjeda."

Potpisanim se sporazumom predviđa uspostavljanje tzv. kvalificiranih industrijskih zona u Egiptu. Tri su zone već određene – u Kairu, Aleksandriji i području Sueskog kanala. Roba proizvedena u tim zonama može se bescarinski izvoziti u Sjedinjene Države, ukoliko sadržava komponente proizvedene u Izraelu.

Od 1999, Sjedinjene su Države uspostavile trinaest sličnih kvalificiranih trgovinskih zona u Jordanu, u kojima se proizvodi roba s izraelskim komponentama. Jordanski dužnosnici kažu da je u tim zonama otvoreno više od 35 tisuća radnih mjesta. Štoviše, 2001, američki Kongres usvojio je sporazum o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država i Jordana, koji je donio velike koristi objema zemljama.

Postoji nada da će nove kvalificirane industrijske zone u Egiptu donijeti slične koristi. Te zone, rekao je trgovinski predstavnik Zoellick, "stvorit će svakodnevne prilike za izgradnju poslovnih i osobnih odnosa između Egipćana, Izraelaca i Amerikanaca. Naše uspješno iskustvo u Jordanu pokazuje da će osnivanje sličnih zona u Egiptu znatno proširiti trgovinu, promicati ulaganja i stvoriti nadu."

Koraci Sjedinjenih Država prema liberalizaciji trgovine s Egiptom, Jordanom i Izraelom dio su plana koji je predsjednik Bush predložio prošle godine. Sjedinjene Države su, rekao je, predane jačanju trgovine i ulaganja diljem Srednjeg istoka.

"Diljem svijeta, slobodna trgovina i slobodna tržišta pomažu u uklanjanju siromaštva, te uče žene i muškarce navikama slobode. Zato predlažem uspostavljanje američko-srednjoistočne zone slobodne trgovine u roku od deset godina, kako bi Srednji istok ušao u sve širi krug novih mogućnosti," kazao je.

"Zamjenjujući korupciju i mito slobodnim tržištem i pravednim zakonima," rekao je predsjednik Bush, "narodi Srednjeg istoka postat će bogatiji i slobodniji."

XS
SM
MD
LG