Linkovi

Scowcroft: 'Na svakog ubijenog terorista dolaze dvojica ili trojica novih' (15/12/04) - 2004-12-14


Predsjednik Bush se suočava s nizom vanjskopolitičkih izazova pred preuzimanje drugog četverogodišnjeg mandata. O njima za Glas Amerike govori bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft.

Umirovljeni general Brent Scowcroft ima više desetljeća iskustva u pitanjima vanjske politike i nacinalne sigurnosti. U doba administracija Geralda Forda i Georgea Busha starijeg obnašao je dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost, a u administraciji Richarda Nixona bio je predsjednikov vojni savjetnik.

Što se tiče Iraka, general Scowcroft kaže da cilj Sjedinjenih Država i dalje treba biti stvaranje stabilnog i prosperitetnog Iraka koji bi bio konstruktivna sila u regiji no to će, dodaje, biti veoma teško. On vjeruje da se izbori mogu održati u siječnju unatoč daljnjem nasilju i pogoršavanju sigurnosnih prilika.

"Glavno je pitanje mogu li se izbori održati i hoće li polučiti rezultat koji će približno zastupati sve frakcije Iračana. Ako se izbori održe, a u sunitskim područjima nitko ne bude u mogućnosti glasovati, tada je jasno da rezultat ne odražava volju naroda. Dakle, bit će veoma teško, ali vjerujem da je važno da nastavimo s naporima i održimo izbore koji će biti vjerodostojni."

General Scowcroft, koji se protivio američkoj invaziji na Irak, kaže da je predsjednik Bush, nakon reizbora, u odličnoj poziciji da ponovi svoj poziv za većom međunarodnom nazočnošću u Iraku. On kaže da predsjednik mora izložiti situaciju Europljanima: "Ako on posjeti Europu i kaže: 'Možemo se neslagati oko napada na Irak. Ja vjerujem da smo učinili ispravnu stvar, a vi ne, no činjenica je da moramo sagledati aktualne prilike i ako ne uspijemo uspostaviti stabilnu državu u Iraku vi ćete, Europljani, snositi jednake posljedice kao i mi'. Drugim riječima, za Europu je važno da stvari u Iraku profunkcioniraju te bi možda mogli biti spremni pružiti pomoć.

U slučaju da Europljani pomogu, nastavlja Scowcroft, to bi moglo potaknuti arapske zemlje da učine više. General Scowcroft kritizira politiku administracije predsjednika Busha u ratu protiv terorizme te smatra da bi se trebala voditi 'šira' politika. "Trebamo udariti na korijene terorizma. Trebamo utvrditi zašto do njega dolazi i kako se s njim obračunati. Trenutno smo, možda, u poziciji gdje na svakog ubijenog teroristu dolaze dvojica ili trojica novih."

Brent Scowcroft vjeruje da proširenje napora protiv terorizma uključuje angažiranje znatno više zemalja. Govoreći o izgledima za uspostavljanje trajnog mira na Srednjem istoku Scowcroft je izrazio vjerovanje da smrt Jasera Arafata daje Bushovoj administraciji veliku priliku da igra aktivniju ulogu. Što se tiče širenja nuklearne tehnologije, general Scowcroft je izjavio da Iran i Sjeverna Koreja i dalje predstavljaju najveći izazov. On vjeruje da Bushova administracija treba učiniti sve što može kako bi veoma suptilno potaknula umjerene iranske čelnike.

XS
SM
MD
LG