Linkovi

CSM: Bush u drugom mandatu otvoreniji prema drugim zemljama (14/12/04) - 2004-12-14


Christian Science Monitor piše da će predsjednik Bush u svom drugom mandatu biti otvoreniji prema drugim zemljama. Pitanje je kako će se manifesirati promjene u predsjednikovoj politici. Novinar Christian Science Monitora ističe da će jedna od njih biti intenzivnija razmjena mišljenja sa stranim čelnicima i stavljanje naglaska na dijalog. Bijela kuća je prošlog tjedna objavila da će predsjednikov prvi put u inozemstvo, nakon polaganja prisege, biti odlazak u Europu gdje će se sastati s čelnicima Europske unije i NATO saveza.

Visoki publicitet koji Bijela kuća daje tom putu, nastavlja Christian Science Monitor, sugerira da će predsjednik podržati međunarodne institucije koje smatra sposobnima za poduzimanje potrebnih akcija. S druge strane, postoje znakovi otopljavanja odnosa. Neke europske vlade, uključujući Francusku, izrazile su spremnost pomoći u uvježbavanju iračkih snaga sigurnosti. “Nalazimo se pred novim početkom”, izjavio je John Bruton, novi veleposlanik Europske unije u Washingtonu.

Globalnoj, ali nepolitičkoj temi, velik dio svoje naslovnice daje "New York Times", koji piše da će internetska tražilica Google svojim bazama podataka dodati i neke najveće knjižnice. Danas bi trebao biti objavljen projekt na kojemu s Googleom surađuju, između ostalih, Sveučilišta Harvard, Stanford i Oxford, te njujorška gradska knjižnica. Premda se ne znaju troškovi projekta, Times navodi mišljenja stručnjaka da bi sve moglo koštati po deset dolara za svaki naslov od predviđenih 15 milijuna knjiga i dokumenata koji će biti obuhvaćeni projektom. Bibliotekari procjenjuju da će čitav posao potrajati najmanje jedno desetljeće.

Iz "Washington Posta": 'Dječak za tebe, a djevojčica za mene: tehnologija daje šanse za biranje'. Koristeći metode koje su pomagale neplodnim parovima ili su bili pod rizikom da začnu djecu s genetskim greškama, sve veći broj medicinskih ustanova nudi parovima mogućnost biranja spola svog budućeg djeteta. Liječnici koji provode takve procedure – jednako kao i neki etičari koji ih brane – tvrde da nema štete u tome da se ljudima omogući planiranje spola ili redoslijeda spola svojih potomaka. Post, međutim, ističe mišljenja onih koji tvrde da se ozbiljna dostignuća medicinske znanosti koriste u frivolne svrhe, koje će na koncu devalvirati čudo rođenja djeteta u samo još jedno shopping iskustvo, kao kupovanje novog auta.

XS
SM
MD
LG