Linkovi

Sedam nominacija za Zlatni globus filmu 'Stranputice' (14/12/04) - 2004-12-14


U Los Angelesu su objavljene nominacije za holivudske nagrade Zlatni globus. Komedija "Sideways", redatelja Alexandera Paynea dobila je ukupno sedam nominacija za nagrade Holivudske udruge stranih izvjestitelja, a slijedi "The Aviator", biografski film o milijarderu Howardu Hughesu, sa šest nominacija.

Sedam nominacija filma "Stranputice" – posvećenog ljubavi ka dobrom vinu - uključuju i onu za najbolji mjuzikl ili komediju, tri glumačke nominacije, te jednu za redatelja Paynea.

Od "Letačevih" šest, jedna je za redatelja Martina Scorsesea, a jedna za glavnog glumca Leonarda DiCaprija, koji tumači lik povučenog Howarda Hughesa. Cate Blanchett je nominirana za sporednu žensku ulogu, za svoju interpretaciju glumice Katharine Hepburn.

Još dvije biografije su vodeći kandidati za Zlatne globuse, a obje su posvećene pjevačima. Jamie Foxx je nominiran za glavnu mušku ulogu u filmu "Ray", gdje tumači lik pokojnog Raya Charlesa. Foxx je nominiran i za sporednu ulogu u filmu "Collateral", u kojemu glumi vozača taksija koga otme profesionalni ubojica.

Kevin Spacey je nominiran u kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu, za svoju interpretaciju pop zvijezde Bobbyja Darina, koji je vladao vrhom top-listi kasnih pedesetih.

U kategoriji filmskih drama, za najbolji film su nominirani, uz "Aviatora", "Closer", drama o ljubavi i prijevari; "Finding Neverland", izmišljena priča o piscu J. M. Barrieju, tvorcu Petra Pana; drama o genocidu u Ruandi, "Hotel Ruanda"; priča o znanstveniku koji je istraživao spolnost, Alfredu Kinseyu; te "Million Dollar Baby", priča o boksu.

U kategoriji komedija ili mjuzikla, za najbolji film nominirani su: "Eternal Sunshine of the Spotless Mind", "The Incredibles", "The Phantom of the Opera", "Ray" i "Sideways".

Zlatne globuse dodjeljuje oko 90 stranih filmskih izvjestitelja, čije se mišljenje smatra prilično dobrim pokazateljem raspodjele nagrada na dodjeli nagrada Američke filmske akademije, Oskara. Globusi će biti dodijeljeni 16. siječnja, a Oskari krajem veljače.

XS
SM
MD
LG