Linkovi

Black Indians.com - povijest Indijanaca crne boje kože na Internetu (15/12/04) - 2004-12-14


Među Amerikancima afričkog podrijetla milijuni su onih koji su također indijanskog podrijetla.

U glazbi Tchiyje Amet cuju se zvuci Afrike, cuje se reggae ritam, cuju se i rijeci inspirirane filozofijom i povijescu Indijanaca. 'Reservation Ragtime Blues', primjerice, pjesma je o onima koji su silom premjesteni na rezervate. Kantautorica Tchiya Amet kaze da nije bila svijesna svog Cherokee i Blackfoot nasljedja sve dok nije odrasla: "Odrasla sam u potpuno crno-bijelom svijetu, kao crnkinja. A onda, jednoga dana, shvatila da sam sarena kao duga."

To se dogodilo samo par mjeseci nakon sto je Tchiya rodila svoju prvu kcer. Cijela je obitelj bila okupljena oko stola, bilo je sale i smijeha, i onda joj je netko rekao da je njen djed, kojeg nikad nije srela, bio Cherokee i njemackog porijekla. Saznala sam tada, prica Tchiya, da je moja baka, s tatine strane, bila Blackfoot Indijanka. A prabaka s mamine – Cherokee Indijanka.

Ta su saznanja definitivno utjecala na Tchiyjinu glazbu, ali i na odgoj njene djece – odgaja ih kao potomke “prvih Amerikanaca,” Indijanaca.

Jerry Monroe rodjen je u New Yorku, 1960. godine. Njegov otac je Apache i Mohawk porijekla, majka mijesanog, africko-irsko-Cherokee porijekla. Iako je Jerry jos vrlo rano znao da je Indijanac, sto je vise on pokazivao zanimanje za to svoje nasljedje, to su ga drugi sve vise dozivljavali kao Afro-Amerikanca. "Osamedesetih sam godina pustio da mi kosa raste, bila je duga, i mnogi moji prijatelji i prijatelji mog oca prihvacali su me kao Indijanca, ali znao sam da moje africko nasljedje, moj africki gen, dominira."

Na tradicionalnim indijanskim pow wow okupljanjima Jerry Monroe je susretao druge Indijance cija koza je takodjer bila puno tamnija i primijetio da ih indijanska zajednica bas uvijek ne prihvaca. Osnovao je organizaciju Black Indians.com i na svom web siteu postavio, 1992, povijest crnackih Indijanaca. Postavio fotografije nekih slavnih medju njima – Michaela i Janet Jackson, plesacice Debbie Allen i njezine sestre, glumice Felicije Rashad.

Uspjeh njegovog web sitea naveo je Jerryja Monroea da osnuje novo pleme – Binay, skraceno od Black Indians Intertribal Native Americans. Odaziv je bio fenomenalan. Po savjetu plemenskog odvjetnika, organizacija je prijavljena i za svog je poglavicu odabrala – Jerryja Monroea. Jerry je sada Chief Eaglefeather, Poglavica Orlovo pero.

Savezna vlada, medjutim, Binay smatra neprofitnom medjuplemenskom organizacijom, a ne indijanskim plemenom. To nepriznavanje od strane savezne vlade ni najmanje ne smeta Poglavici Orlovo pero – za svoje je pleme, od nekih 1.200 clanova, kupio zemljiste velicine 9 hektara na kojemu kane izgraditi centar za istrazivanje povijesti crnackih Indijanaca.

XS
SM
MD
LG