Linkovi

Migrene udvostručuju opasnost od moždanog udara (14/12/04) - 2004-12-13


Ljudi koji pate od migrena imaju dva puta veće izglede da će doživjeti moždani udar, pokazuje najnovije istraživanje koje su proveli britanski i kanadski znanstvenici.

Opasnost od moždanog udara još je veća kod onih koji imaju migrene "s aurom", za razliku od migrena koje ne utječu na vid. Žene s migrenama koje također koriste oralna kontracepcijska sredstva u posebnoj su opasnosti, pokazalo je istraživanje, koje je obuhvatilo 14 studija o mogućim vezama između migrene i moždanog udara.

Znanstvenici pripisuju povećanje opasnosti od moždanog udara smanjenju dotoka krvi u mozak, do kojega dolazi za vrijeme migrene. Migrena je najuobičajeniji oblik glavobolje kod odraslih mlađe dobi. Prema procjenama, od migrena pati i do četvrtine žena u dobi između 35 i 40 godina. Znanstvenici, međutim, ukazuju da se ženama koje imaju migrene "s aurom", odnosno, poremećajima vida, već preporuča da ne koriste oralne kontraceptive.

Rezultati istraživanja, koje je predvodio dr. Ali Samili sa Sveučilišta Washingtona, ukazuju na potrebu provođenja daljnjih studija, koje bi istražile mogućnost da migrena i moždani udar imaju iste faktore rizika. Istraživanje je objavljeno u najnovijem izdanju "British Medical Journala".

XS
SM
MD
LG