Linkovi

Film tjedna: 'Beyond the Sea' (13/12/04) - 2004-12-13


Oskarovac Kevin Spacey glumi i režira film kojemu je i koautor scenarija - glazbenu biografiju Bobbyja Darina, svestrane pop super-zvijezde šezdesetih godina, koji je umro u dobi od 37 godina nakon kratke, ali blistave karijere.

Njegova karakteristična pjesma "Mack the Knife" 1959. godine devet se tjedana nalazila na vrhu glazbenih lista popularnosti, lansiravši Bobbyja Darina u zvjezdanu orbitu. Bobby Darin se rodio 1936. kao Walden Robert Cassotto i odrastao u Bronksu. Reumatska groznica u djetinjstvu ostavila ga je teško oštećenog srca, ali dječak kojemu nitko nije davao šanse da preživi tinejđersku dob, svima je pokazao koliko su bili u krivu. Počeo je s hitovima poput "Queen of the Hop" i "Splish Splash", znajući oduvijek - kako je tvrdio - da je na putu ka vrhu.

S 45 godina, Kevin Spacey je već osam godina stariji nego što je bio Bobby Darin kada je umro, 1973. godine, od komplikacija nakon operacije srca. No, u duhu staromodnog holivudskog mjuzikla, Spacey premošćuje dobnu razliku maštovitim plesnim točkama i izobiljem glazbe Bobbyja Darina.

Aranžmani skladbi su poznati - ustvari, neki od glazbenika koji su radili na njima pratili su Bobbyja Darina prije 40 godina. Međutim, Spacey je odlučio da će sam pjevati, a ne samo pomicati usnama uz originalne izvedbe Bobbyja Darina.

"Odrastao sam kao zaljubljenik u filmske mjuzikle, a i sam sam pjevač. Počeo sam karijeru u mjuziklima, premda ništa od toga nije nešto što bi ostalo zapisano u povijesti filma. Znao sam da u ovom filmu želim proširiti glazbene brojeve s plesnim točkama. Da smo se držali originalnih Darinovih izvedbi, nikada to ne bismo uspjeli napraviti."

Kate Bosworth glumi Sandru Dee, filmsku i televizijsku glumačku zvijezdu iz šezdesetih, kojoj se Bobby Darin udvarao i oženio se njom 1960. godine. No, premda su imena i osnovni događaji jednaki, Kevin Spacey priznaje da je scenarij bio dosta fleksibilan oko interpretacije činjenica iz života Bobbyja Darina.

"Nisam želio napraviti mračni biografski film. Želio sam slaviti uspomenu na djela Bobbyja Darina, prema tome, mnoge stvari uopće nisam doticao. Nisam se bavio njihovim razvodom, niti njegovim drugim brakom. Želio sam samo ljubavnu priču - ne točno o njima, nego o periodu u kojem se zbivala, o glazbi koja je tako nastala, o ovakvom načinu stvaranja filma."

U glumačkoj postavi filma "Iza mora" nalazi se i Brenda Blethyn kao Bobbyjeva majka, dok John Goodman tumači lik njegovog dugogodišnjeg meneđera. Mladi William Ulrich glumi Bobbyja Darina kao dječaka.

XS
SM
MD
LG