Linkovi

Hrvatskoj početak pregovora s uvjetom? (13/12/04) - 2004-12-13


Za Hrvatsku nije ništa odlučeno, ali je najizvjesniji scenarij da se lideri Unijinih 25 članice opredijele za početak pregovora uvjetovan punom suradnjom s den Haagom.

"Mi se danas možemo dogovoriti bilo što ali je odluka na liderima za četiri dana," komentirala je jedna glasnogovornica u press-u Ministarskog vijeća. Ova rečenica najbolje odražava što se zbiva i lako ju je aplicirati na slučaj Hrvatske i, naravno, na konfuziju koju izazivaju različite vijesti o sudbini datuma početka hrvatskih pregovora i garnirunga ove odluke.

Kako sada stvari stoje i sudeći prema informacijama koje su "procurile" s vrlo različitih nacionalnih adresa, ministri vanjskih poslova će za liderski skup pripremiti paket u kojem se datum hrvatskih pregovora vezuje uz potvrdu pune suradnje s haaškim Tribunalom. Dakle, u igri je vjerojatno ožujak – iako i taj datum ovisi o raspoloženju čelnika, ali i ponešto o tradicionalnoj trgovini ustupcima – s tim da do tog dana suradnja mora biti potvrđena.

Izbačen je dio koji govori tko potvrđuje suradnju. U prvim verzijama zaključaka odluku je trebalo donijeti Vijeće. Neke su zemlje zagovarale početak pregovora bez ikakvih uvjeta i klub potpore, osim nepromijenjeno glasne Austrije, čine Njemačka, Mađarska, Slovačka i Slovenija, Francuska se diskretno stavila na stranu Hrvatske a na drugoj strani, nepromijenjenih pozicija, ostali su Velika Britanija i Skandinavci.

Definicija pune suradnje nije se promijenila, Hrvatska je obavezna pronaći i izručiti njezinog bjegunca što je moguće prije. Svoj unos u sadržaj liderskog skupa i eventualnu promjenu odluka dat će glavna tužiteljica telefonskom informacijom, a nije isključeno da na nekom od idućih skupova ministara vanjskih poslova, pogotovo onome koji bi prethodio proljetnom summitu Unije u ožujku, Carla del Ponte osobno prisustvuje.

U šarenilu vijesti i tumačenja gužvu je izazvao ministar za Europu jedne nove članice pročitavši raspravu ministara kao "odluka o početku pregovora s Hrvatskom donijet će se u ožujku", što su promptno prenijele neke agencije. Za sada najveće šanse ima uvjetovani start u ožujku no, , odluka je na 25 europskih čelnika, i to u okružju u kojem će na jednu objektivno minornu temu utjecati viši interesi, između ostalih i kako tretirati Tursku. Ovdašnje spekulacije inače spominju listopad kao mjesec otvaranja pregovora s Ankarom.

XS
SM
MD
LG