Linkovi

Irački izbori će se održati prema planu (14/12/04) - 2004-12-13


30. lipnja, narod Iraka održat će slobodne izbore. Toga dana Iračani će birati 275 članova nacionalnog zakonodavnog tijela, čiji će zadatak biti da sastave nacrt novog iračkog ustava. U izbornom procesu sudjeluje više od dvije stotine političkih stranaka, koje predstavljaju dinamično i raznoliko iračko društvo.

Iračka vlada predana je održavanju izbora kako je planirano. Predsjednik George Bush kazao je da aktualni napori preostalih elemenata diktature Saddama Husseina i stranih terorista da spriječe održavanje izbora neće uspjeti.

"Teroristi znaju koliko je toga na kocki. Znaju da im u slobodnim Iraku nema budućnosti, jer slobodan narod neće nikada izabrati vlastito porobljavanje. Znaju da će demokracija dati Iračanima ulog u budućnosti njihove zemlje. Kada Iračani izaberu svoje čelnike na slobodnim izborima, to će uništiti mit da se teroristi bore protiv strane okupacije i jasno pokazati da se zapravo bore protiv volje iračkog naroda," izjavio je.

"Slobodni Irak će," rekao je predsjednik Bush, "predstavljati veliku pobjedu u ratu protiv terorizma."

"Slobodne nacije ne izvoze teror. Slobodne nacije slušaju težnje i nade svojeg naroda. Slobodne nacije su mirne nacije. Slobodni Irak će učiniti Ameriku sigurnijom i svijet mirnijim. Uspjeh demokracije u Iraku će također inspirirati i druge diljem Srednjeg istoka da brane vlastitu slobodu i da pokažu da su teroristi nasilni ekstremisti na rubu društva, koji nemaju nikakvih planova za budućnost, osim tiranije i smrti," kazao je.

Predsjednik Bush je upozorio da će nasilje vjerojatno nastaviti eskalirati pred izbore. "Neprijateljima slobode u Iraku zadana je rana, ali još nisu poraženi," rekao je, dodajući: "Oni će se nastaviti boriti. Teroristi će učiniti sve što mogu da bi odgodili i onemogućili održavanje slobodnih izbora u Iraku, no to im neće uspjeti."

XS
SM
MD
LG