Linkovi

Hoće li SAD pokušati smijeniti ElBaradeia? (12/12/04) - 2004-12-12


Američka administracija presrela je niz telefonskih razgovora između direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju, Muhameda ElBaradeia i iranskih dužnosnika te ih pažljivo ispituje u potrazi za "streljivom" kojim bi ga smijenila s dužnosti, piše današnji Washington Post pozivajući se na tri izvora u američkoj vladi. Diplomatska ofenziva, međutim, stoji u članku, neće biti jednostavna. Administracija nema kandidata koji bi se suprotstavio ElBaradeiu, a i među nekim dužnosnicima postoji neslaganje oko toga koliki pritisak bi trebalo izvršiti za njegovo uklanjanje i kakve bi diplomatske posljedice takve kampanje bile.

Washington Post nastavlja da razgovori između ElBaradeia i iranskih dužnosnika ne sadrže dokaze koji bi se mogli uporabiti protiv čelnika Međunarodne agencije za atomsku energiju. Međutim, neki unutar administracije vjeruju da ti razgovori pokazuju da ElBaradei nije nepristran zato što je pomogao Iranu da upravlja diplomatskom krizom oko nuklearnog programa Teherana. Drugi, pak tvrde, da razgovori ne sadrže ništa drugo do li standardnu diplomaciju putem telefona.

Prelazimo na New York Times koji piše da novi tajni obavještajni program predviđa izgradnju špijunskog satelitskog sustava vrijednog devet i pol milijardi dolara. Taj sustav može snimati fotografije samo tijekom dana i vremena bez oblaka, a članovi senatskog Odbora za obavještajna pitanja neuspješno su pokušali prekinuti njegovo daljnje financiranje. Radi se o najskupljem dijelu obavještajnog dijela proračuna kojem su se suprotstavili neki zastupnici iz obje stranke na Capitol Hillu. Među glavnim pobornicima programa nalazi se novi direktor CIA-e, Porter Goss.

XS
SM
MD
LG