Linkovi

Uplitanje Irana u zbivanja u Iraku (12/12/04) - 2004-12-12


Prijelazni irački predsjednik Ghazi al-Yawar izjavio je da Iran pred dolazeće izbore zakazane za 30. siječnja "ulijeva" ogromne svote novca u Irak. "Nažalost," rekao je, "vrijeme i situacija dokazuju da se Iran vrlo očigledno miješa u naše poslove – mnogo novca, mnogo obavještajnih aktivnosti i gotovo svakodnevno uplitanje."

Zamjenik glasnogovornika američkog Državnog tajništva Adam Ereli izjavio je da Sjedinjene Države smatraju ponašanje Irana prema Iraku zabrinjavajućim.

"Jasno je da nas brinu namjere i aktivnosti Irana koje se odnose na iračku unutarnje poslove, a koje uključuju i uplitanje u izborni proces. Bez obzira radi li se o izborima, pobuni ili drugim političkim događajima u Iraku, vrlo glasno pozivamo vladu Irana da javno pokaže da se pridržava svoje politike podržavanja suvereniteta, neovisnosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog jedinstva Iraka."

Prijelazni irački predsjednik Yawar izrazio je uvjerenje da će se Iračani oduprijeti pokušajima Teherana da utječe na izbor iračke vlade. "Ovisimo o vrlinama našeg iračkog naroda na jugu, gdje većinom žive šijiti," rekao je, dodajući: "Većina Iračana skeptična je prema ulozi Irana u Iraku."

Zamjenik američkog državnog tajnika Richard Armitage izjavio je da, unatoč pokušaja Irana da utječe na ishod izbora u Iraku, ne vidi "veliku želju u srcima čak i najreligioznijih Iračana da uspostave teokraciju po uzoru na onu koja postoji u Iranu. Većina stanovnika Iraka, bilo da su suniti ili šijiti..ne žele živjeti u državi poput Irana," rekao je Armitage, zaključujući: "Oni žele iračku državu, koja će odražavati iračke vrijednosti."

XS
SM
MD
LG