Linkovi

RH u Strasbourgu izgubila desetine parnica (12/12/04) - 2004-12-11


Slabosti hrvatskog pravosudnog sustava plaćaju se i presudama Suda za ljudska prava u Strasbourgu gdje, gotovo po pravilu, tužitelji – građani Hrvatske, dobivaju sporove protiv hrvatske države.

Mjesto gdje se najbolje vide sve bolesti hrvatskog pravosudnog sustava jeste arhiva presuda Europskog suda za ljudska prava u Strabourgu. Rijetki su tjedni kada sudska vijeća ne donesu najmanje jednu presudu u sporovima građana Hrvatske protiv države – ili makar ne objave da je postignut prijateljski dogovor.

Država je izgubila desetine slučajeva, dobila tek jedan. Stoga ona tisućama eura plaća sporost svog sudstva, predmeti čekaju na red godinama i događa se da presuda zadnje instance u sistemu, Strasbourga, dođe prije nego što je dovršena obrada žalbe Ustavnom sudu radi činjenice da su općinski sudovi radili svoj podsao puževskom brzinom. Strasbourški slučajevi ukazuju koliko teško domaći, hrvatski sudovi apliciraju slovo zakona, recimo Zakona o odgovornosti za štetu nastalu uslijed terorističkih akata i javnih demonstracija.

Ljubanu Dragičeviću dignuta je u zrak u ljeto 1992. godine viekndica u Ninu, iduće je godine pokrenuo postupak protiv nepoznatih počinitelja pred zadarskim Općinskim sudom, 11 godina poslije tužba je odbijena i žalbeni je postupak u toku no Sud za ljudska prava zaključio je da su ovim povrijeđeno osnovno ljudsko pravo na suđenje te je Dragičeviću dodijelio četiri tisuće eura nadoknade plus 400 eura na ime troškova, što će namiriti državni proračun.

Sličan je slučaj Vinka Zovanovića pred istim zadarskim sudom. Zovanoviću je za uličnig divljanja stradala imovina u kisoku, procedura se otegnula da bi na kraju radi sporosti domaćeg sudstva Strasbourg naložio hrvatskim vlastima da oštećenom isplate 4.400 eura.

Tri su slična slučaja završena prijateljskom nagodbom.

Špiri Laliću srušena je kuća u Sukošanu, Općinskom je sudu u Zagrebu trebalo čitavih devet godian da se proglasi nenadležnim a mrcvarenje je prekinula nagodba od šest tisuća eura. Finale uništenja obiteljske kuće Dodošovih u Nedeljanecu je nagodba o deset tiusća eura, a iz hrvatskog će proračuna Đorđe Plavšić, ali tek nakon deset godina bezuspješne potrage za pravdom, i to nagodbom pred strasbourškim a ne hrvatskim sudom, dobiti šest tisuća eura za sa zemljom sravnjenu vikendicu u Karlobagu.

XS
SM
MD
LG