Linkovi

Mark Winegardner: 'Povratak kuma' (12/12/04) - 2004-12-11


Prošlo je 35 godina od objavljivanja romana "Kum" i pet godina od smrti autora tog međunarodnog bestesellera, Marija Puza. Međutim, jedan od najslavnijih mafijaških klanova u američkoj književnosti vraća se publici u novom romanu, naslovljenom "Povratak kuma". Autora romana Marka Winegardnera izabrali su izdavačka kuća Random i upravitelji ostavštine Marija Puza da napiše taj roman, s radnjom u godinama koje nisu obuhvaćene izvornim romanom, niti filmovima "Kum" i "Kum 2".

Nastaviti tamo gdje je Mario Puzo stao izgleda poput vrlo teškog zadatka. Roman "Kum" je prodan u više od 20 milijuna primjeraka otkako je objavljen, 1969. godine. Ta je knjiga inspirirala i film koji je i sam postao klasik, zajedno sa svoja dva nastavka. Marlon Brando je tumačio lik Vita Corleonea, kuma zločinačke dinastije koja je podjednako lojalna koliko i nemilosrdna.

Svojom strašću, bezobzirnošću i lukavošću, obitelj Corleone uveliko je oblikovala popularnu percepciju o sicilijansko-američkoj mafiji. Mark Winegardner kaže da pisanje novog romana s već stvorenim likovima možda nalikuje izazovu, ali je ustvari, isto tako, i privilegija. "Postoje aspekti tih likova za koje mi se činilo da nisu bili obrađeni u filmovima, niti u romanu Marija Puza. Ja želim produbiti upravo te elemente i odvesti priču dalje".

Jedna tema koju, po mišljenju Marka Winegardnera, tek treba razriješiti, jest unutrašnji sukob koji doživljava Michael Corleone oko pitanja hoće li biti dio Mafije ili ne. Sin Vita Corleonea – koga u filmu tumači Al Pacino – pojavljuje se u filmu kao mladi ratni heroj, koji se udvara svojoj budućoj supruzi i pokušava ostati što dalje od obiteljskog biznisa. No, do kraja originalne priče, Michael Corleone postaje novi kum. "Povratak kuma" počinje 1955, u vrijeme kada Michael okončava brutalnu borbu za prevlast s drugim njujorškim mafijaškim obiteljima.

On želi preseliti obitelj na Zapad, na područje oko jezera Tahoe i, isto tako, započeti zakoniti biznis. No, prepreka se pojavljuje u obličju jednog člana sindikata Corleone. "On ne razumije zašto bi se netko uopće želio upustiti u zakoniti biznis kada mafiji sjajno ide. Ono što nismo vidjeli u čitavoj sagi o Corleonima jest što je to za čime Michael čezne, što ga tjera da odvede obitelj u zakonito poslovanje. Želio sam to vidjeti razriješeno".

Premda je Mario Puzo sudjelovao u izradi scenarija za filmove iz serije "Kum", odbijao je napisati nastavak romana. No, njegov urednik u izdavačkoj kući Random House nije odustajao, pa je, zajedno s upraviteljima posjeda Puzo, raspisao natječaj pozvavši sve aspirante na pisanje novog romana o Kumu da predaju ukratko svoje prijedloge daljnje radnje.

Mark Winegardner je pobijedio na natječaju i dobio posao oko kojega se praktički vrtio čitav njegov život. "Bilo je zaista sveobuhvatno … Proveo sam oko dvije godine radeći na knjizi od početka do kraja. Mjesec dana bih bio u umjetničkoj koloniji, mjesec natrag. Posljednjih osam tjedana pisanja knjige doslovce sam spavao tek svaku drugu noć. Ali, živjeti među takvim likovima bio je pravi užitak".

Kritike knjige "Povratak kuma" su raznolike. Neki smatraju da je originalni roman trebalo ostaviti na miru. No, časopis "Publisher's Weekly" objavio je sjajnu kritiku, ustvrdivši, između ostalog, da 'knjiga nije savršena, nego skoro savršena'. Mark Winegardner je zadovoljan reakcijama, a o eventualnim daljnjim nastavcima ili novim filmovima kaže da još nije 'gotov s obitelji Corleone'.

XS
SM
MD
LG