Linkovi

Izbori u Ukrajini (11/12/04) - 2004-12-11


Ukrajinski premijer Viktor Janukovič i oporbeni kandidat Viktor Juščenko vjerojatno će ponovno odmjeriti snage u novom drugom krugu predsjedničkih izbora 26. prosinca. Izbori su zakazani, nakon što je ukrajinski Vrhovni sud poništio rezultate izbora održanih 21. studenog. Vrhovni je sud zaključio da su izbori bili narušeni raširenim manipulacijama i prijevarama, te je presudio da se drugi krug izbora treba ponoviti 26. prosinca.

Vrhovni sud također je priopćio da je ukrajinsko Središnje izborno povjerenstvo prekršilo zakon, te je pozvao na provođenje istraga o izbornim nepravilnostima.

Mnogi Ukrajinci i drugi diljem svijeta pozdravili su odluku Vrhovnog suda. Mikola Katerinčuk, odvjetnik Viktora Juščenka, izjavio je: "Sud je ovom odlukom uputio poruku da u Ukrajini postoji vladavina zakona, te da će oni, koji iskoriste priliku i prekrše zakon, biti kažnjeni.

Sjedinjene Države također su pozdravile presudu ukrajinskog Vrhovnog suda. Evo što je o tome rekao glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

"Pozdravljamo odluku Vrhovnog suda kojim se poništavaju rezultati izbora od 21. studenoga zbog dokaza o sveprisutnim nepravilnostima i prijevarama. Sada je važno da se brzo krene dalje, kao što je to zatražio i Vrhovni sud, kako bi sljedeći izbori bili slobodni i pravedni, te kako bi njihovi rezultati odražavali volju ukrajinskog naroda," kazao je Boucher.

8. prosinca, ukrajinski parlament usvojio je zakon kojim se mijenjaju procedure pri provođenju izbora, kako i sastav Središnjeg izbornog povjerenstva. Oporba je željela da te promjene budu usvojene kako bi se na ponovljenim izborima 26. prosinca izbjegle prijevare. Kompromisni propis također prenosi mnoge ovlasti s predsjednika na parlament. To je tražila vlada ukrajinskog predsjednika na odlasku Leonida Kučme. Američki državni tajnik Colin Powell pozdravio je usvajanje novih propisa.

Ukrajinci traže pravo da sami odluče tko će im biti novi predsjednik. Državni tajnik Powell kazao je: "Nadamo se da će dolazeći izbori biti slobodni, pravedni, otvoreni i dobro nadzirani, kako nitko ne bi mogao dovesti u pitanje valjanost izbornih rezultata."

XS
SM
MD
LG