Linkovi

Neuništivi Rumsfeld (10/12/04) - 2004-12-10


Što pomaže ministru obrane Donaldu Rumsfeld da vječno preživi sve političke nedaće? - pita najtiražniji američki dnevni list "USA Today" i nudi odgovor. Kao prvo, on je u svom svjetonazoru uvijek savršeno sinhroniziran i s predsjednikom Bushom i s dopredsjednikom Cheneyem. Drugo: ovakav kakav je, poznatog oštrog jezika, on je pravi gromobran predsjednikovog kabineta; na njega se sruči najviše kritika, koje bi se inače usmjerile i na druge ministre i predsjednikove savjetnike.

Treće, ali zasigurno ne i posljednje po važnosti – kako ističe "USA Today" – su takozvana 'Rumsfeldova pravila', niz aforizama koji odražavaju lekcije koje je Donald Rumsfeld naučio još kao kongresmen iz Illinoisa, zatim šef ureda predsjednika Forda, pa predsjednik kompanije GD Searle, te dva puta ministar obrane. Evo nekih od tih 'pravila': "Ne zamišljaj si da si predsjednik. Nisi! Ustav predviđa samo jednog." Ili: "Gle kornjaču! Napreduje samo kada istegne vrat iz oklopa.

Osim samih Rumsfeldovih pravila, kako ističe "USA Today", ministru obrane dobro dolazi i jedno pravilo koje je spomenuo predsjednik Bush za vrijeme predizborne kampanje: "Ne mijenjaj konja usred trke.", što bi značilo 'ne mijenjaj vojnog zapovjednika usred rata.' Citirajući neke eksperte, ovaj list napominje da je stanje u Iraku sada u kritičnoj fazi tranzicije prema izborima koja ne dozvoljava smjenu na čelu Pentagona. Uz to, ni sam ministar još nije spreman za odlazak. Vojnicima je neki dan rekao: 'Posljednja stvar koju si sada želim je da odem u mirovinu.'

Vrijeme je inauguracije, piše "New York Times", i dodaje: vrijeme je i za plaćanje cijene te inauguracije. Cijena ulaznice za sve službene događaje u vezi s inauguracijom, uključujući i – kako je nazvana - 'elegantnu večeru uz svijeće', na kojoj će se pojaviti i predsjednik Bush, već je određena: 100 tisuća dolara. Ulaznica za sve navedeno plus dvije ulaznice za ekskluzivni ručak s predsjednikom i dopredsjednikom Cheneyem, plus ulaznica za inauguralni bal: 250 tisuća dolara.

A, kako dodaje njujorški list, parafrazirajući reklamu za Mastercard, 'vrijednost toga da se prijateljima jednom može reći 'kako sam ono neki dan rekao predsjedniku ..' – neprocjenjiva!

XS
SM
MD
LG