Linkovi

Laptop - opasnost za spermu (10/12/04) - 2004-12-10


Prijenosna osobna računala – laptopi -, predviđena da se drže u krilu, ustvari ne bi trebala biti na krilu mladića i tinejdžera, upozoravaju znanstvenici. Visoka radna temperatura procesora ovih računala može zagrijati i skrotum mladića, odnosno dječaka, te dovesti do pregrijavanja spolnih stanica.

'Povećanje temperature u skrotumu dovoljno je da izazove promjene parametara u spermi,' kaže dr. Yefim Sheynkin, profesor urologije na Držvanom sveučilištu New York, u Stony Brooku. 'Teško je prognozirati koliko dugo se laptop može sigurno koristiti u krilu; možda uopće ne, ukoliko temperatura testisa skoči u vrlo kratko vrijeme.

Najveća opasnost prijeti adolescentima i mladićima koji koriste laptope nekoliko puta dnevno tijekom većeg broja godina. Dr. Sheynkin se plaši da bi, ukoliko ne bude smanjena uporaba laptopa, za 15-20 godina kada će ti mladići poželjeti vlastitu djecu, to moglo biti otežano. 'Dugotrajna uporaba laptopa u krilu mogla bi se ozbiljno odraziti na reproduktivno zdravlje tih mladića.,' kaže Sheynkin.

Ispitivanja su pokazala da temperatura testisa poraste za 2 Celzijeva stupnja još i prije nego što se uključi laptop, odnosno već od samog položaja skupljenih nogu. S uključenim laptopom, temperatura testisa poraste između 2,6 i 3 Celzijeva stupnja.

XS
SM
MD
LG